1984? Eerder 2020

door:
In wat bijzonder veel lijkt op ‘Nosedive’, een episode van de netflix-serie black mirror, is China druk bezig met het perfectioneren van een vergelijkbaar systeem. Wat hoogstwaarschijnlijk tot een bijna perfecte dystopische totalitaire staat zal leiden. Je zou denken dat China het idee van dit systeem van de populaire serie heeft, maar China lijkt de inspiratiebron voor deze episode te zijn geweest. China werkte al sinds 2014 aan dit systeem, voordat de aflevering was uitgebracht. Voor nu is dit systeem opt-in, maar in 2020 zal het wettelijk verplicht worden voor elke Chinese staatsburger. Wat in ‘nosedive’ leek op een verre grillige alternatieve toekomst, blijkt toch dichterbij dan men dacht.

Het Social Credit System

Het systeem heet dus het Social Credit System en hiermee wordt de sociale kredietwaardigheid van een persoon beoordeeld.[1] De Communistische Partij van China heeft voor het calculeren van de sociale kredietwaardigheid van burgers bedrijven ingehuurd die hiermee al bezig waren en het knowhow en algoritmes van hun eigen initiatieven kunnen toepassen. Het Social Credit System zal dus gebaseerd zijn op de systemen van deze bedrijven.

Neem bijvoorbeeld de Alibaba Group, die een systeem genaamd ‘Sesame Credit’ al heeft geïmplementeerd. In dit systeem van Alibaba, hebben ze, thans zelf toegegeven, de kredietwaardigheid van een burger gebaseerd op vijf pijlers. Namelijk de kredietwaardigheid, het kunnen nakomen van contractuele obligaties, gedrag en voorkeur, persoonlijke informatie en de vrienden die iemand heeft.[2]

Oftewel, naast de standaard berekeningen voor kredietwaardigheid, zal je score tevens gebaseerd worden op wat jij als consument koopt en doet en ook op een eventueel strafblad en je surfgedrag op internet. Wanneer iemand zich bezighoudt met zaken die in het verkeerde keelgat van de Chinese overheid schieten, dan gaat je kredietwaardigheid omlaag. Ben je vol lof over de overheid, dan gaat het omhoog.

Niet alleen wat jij doet, dat de overheid als of negatief of positief beoordeeld, beïnvloed jouw kredietwaardigheid, maar ook wat al je vrienden doen en hun scores hebben effect op jouw kredietwaardigheid. Hiermee hoeft de overheid jou niet in het gareel te dwingen, want dat zullen je vrienden en familie wel doen. Wanneer je niet naar je omgeving luistert, zouden personen die dichtbij je staan je eventueel kunnen buitensluiten waardoor je uiteindelijk toch wel mee moet doen, want wie zou zich willen associëren met een dissident?

De kredietwaardigheid heeft naast leningen die je kan krijgen als burger ook invloed op andere zaken met vergaande effecten. Het bezoeken van het buitenland kan worden beperkt, de keuze van scholen zal afhangen van je score, het gebruik maken van de hogesnelheidstrein is niet meer vanzelfsprekend en zelfs je internetsnelheid kan worden verlaagd als je niet voldoet aan de norm van de overheid.[3] Zelfs de kansen op een baan hangen af van deze kredietwaardigheid en ook een date wordt lastiger als je een lage score hebt.

In dit systeem, anders dan de Black Mirror episode, zijn het niet je mede-burgers die je een score geven, maar de overheid.

Waarom wil China dit eigenlijk implementeren?

China geeft zelf aan dat ze deze zogenoemde SCS willen invoeren om de oprechtheid in regeringsaangelegenheden, commerciële zaken en sociale oprechtheid te versterken Ook willen ze de justitiële geloofwaardigheid opbouwen. Met dit systeem willen ze oprechtheid belonen en onoprechtheid afstraffen. Ook wordt er in het conceptwetsvoorstel van 2014 gesproken over dat het versnellen van het proces om dit systeem te implementeren een belangrijke basis is voor het bouwen van een harmonieus socialistische maatschappij en dat het een belangrijke methode is voor het perfectioneren van een socialistische markteconomie.

Natuurlijk is dit ‘the usual propanda-taal’. Dit systeem is ook een perfecte tool om mensen in het gareel te houden. Hiermee belonen ze ‘goed’ gedrag en straffen het slechte gedrag af. Met name omdat je sociale kringen erbij betrokken zijn is dit, tot nu toe, het meest perfecte systeem voor het creëren van trouwe onderdanen en tevens de natte droom van elke dictatuur. Hiermee creëert de Chinese overheid een systeem waar het DDR alleen van kon dromen.

Wat zijn de zorgen voor ons?

Alhoewel dit systeem geïmplementeerd gaat worden in het Verre Oosten, betekent dit niet dat wij in het Westen zonder gevaren zitten. Niet alleen is China bezig met een opmars als global superpower, het land is ook bezig met het uitoefenen van invloed op andere landen. Dit zou ook andere landen kunnen aanzetten tot het invoeren van dit systeem wanneer het een succes blijkt te zijn.[4]

Daarbij is het ook nog eens zo dat niet alleen China het gevaar vormt voor een dystopische toekomst, maar ook onze eigen overheden en Westerse bedrijven zetten stappen, hoe klein ze ook mogen lijken, in de richting van een Orwelliaans toekomst. Een aantal voorbeelden zijn de nieuwe inlichtingenwet hier in Nederland, het internet censuur in Groot-Brittanië, de Europese plannen om fake news tegen te gaan (wat toch een stap is richting censuur), de schandalen rondom de NSA, Edward Snowden, Facebook, Camebridge Analytica en CubeYou.

Waar de Chinese overheid op dit moment Big Data gebruikt om hun bevolking in het gareel te houden, loopt het Westen nog een stap achter en wordt het op dit moment vooral voor commerciële doeleinden gebruikt. Alhoewel uit het Facebook/Camebridge Analytica schandaal blijkt dat Big Data al een tijdje wordt gebruikt voor politieke doeleinden.[5] Recent heeft de oprichter van Facebook de voormalige campagnestrateeg van Hillary Clinton ingehuurd. Je moet het maar voorstellen dat Mark Zuckerberg in 2020 voor het presidentschap gaat.

 

[2] R. Botsman, ‘Big data meets Big Brother as China moves to rate its citizens’ Wired.com 21 oktober 2017

[3] M. Ohlberg, S. Ahmed & B. Lang, ‘Central planning, local experiments’ Mercator Institute for China Studies 12 december 2017

[4] J. Anderlini & J. Smyth, ‘West grows wary of China’s influence game’ Financial Times 19 december 2017

[5] M. Rosenberg, N. Confessore & C. Cadwalladr, ‘How Trump Consultants Exploited the Facebook Data of Millions’ New York Times 17 maar 2018

 

 


Tags

China BlackMirror dictatuur

Discussie