7 zomer kijktips voor de rechtenstudent

door:
De laatste weken tot aan de zomervakantie zijn voor dit collegejaar officieel ingegaan. Omdat iedere rechtenstudent natuurlijk niet kan wachten tot het nieuwe collegejaar weer begint, hier alvast 7 series/films over rechten waar je de hele zomervakantie zoet mee bent.

 

  1. Suits

Om te beginnen met de meest bekende rechtenserie: Suits. Er is een grote kans dat je deze serie al gezien hebt, misschien was dit ook wel jouw aanleiding om rechten te gaan studeren. Echter, het verveelt nooit om deze nog een keer te kijken. 

Voor degene die hem nog niet gezien hebben. Het gaat over Mike Ross die nooit rechten heeft gestudeerd. Wel heeft hij een fotografisch geheugen. Hij besluit bij een advocatenkantoor te gaan werken en illegaal het beroep van advocaat uit te oefenen. Je ziet in deze serie het harde leven van advocaten en de spannende zaken waarmee ze te maken krijgen. Zal het geheim van Mike Ross ooit worden ontdekt?  

  1. How to get away with murder

Deze serie gaat over studenten die aan een van de meest prestigieuze universiteiten in strafrecht van Amerika studeren. De professor kiest een handjevol studenten uit voor een excellentieprogramma. Hierdoor is de druk om te presteren hoog onder de studenten en kan het zorgen voor de nodige spanningen. 

Op een gegeven moment zijn de professor en haar studenten betrokken bij een moord. De studenten moeten nu alles wat zij in de lessen leren in de praktijk toepassen. How to get away with murder? 

  1. Girls incarcerated: Young and Locked Up 

Deze serie gaat over 15 jonge meiden die hun straf moeten uitzitten in de Madison Juvenile Correctional Facility in Indiana. Je kunt hier achter de schermen kijken en zien hoe het is om op deze leeftijd opgesloten te zitten. Naast alle gevechten en problemen, zie je ook hoe alle medewerkers deze meisjes willen helpen goede keuzes te kunnen maken zodra ze weer vrij komen en niet weer voor het slechte pad te kiezen. Er wordt ook aandacht besteed aan de levens van deze meisjes en hoe ze in de gevangenis terecht zijn gekomen. Veel van de meiden hebben onvoorstelbare dingen meegemaakt. Dit is mede een oorzaak dat hun leven de slechte kant op is gegaan. 

Een hele interessante serie om te gaan kijken. Als rechtenstudenten zijn wij continu bezig met het leren van het recht en het hoe recht toe te passen. In deze serie zie je de andere kant van het verhaal. Wat heeft ertoe geleid dat mensen bepaalde keuzes hebben gemaakt? Wat gebeurt er met de veroordeelden wanneer het recht is toegepast en wat voor invloed heeft dit op mensen?

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile 

Dit is een film gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de beruchte seriemoordenaar Ted Bundy. In deze film zie je hoe hij een relatie krijgt met zijn vriendin en samen met haar de opvoeding van haar dochtertje op zich neemt. Op een dag wordt hij verdachte van het plegen van moorden op meedere vrouwen en vanaf dat moment volgt er een lang proces. Je volgt hoe hij ontsnapt uit gevangenissen en door blijft gaan zijn onschuld te bewijzen. Tijdens de zittingen zaten de zalen vaak helemaal vol met vrouwen die achter hem stonden, omdat Ted Bundy zo knap en charmant was. Zijn vriendin zit al die jaren in onwetendheid en weet niet wat zij moet geloven. Voor haar leek het onvoorstelbaar dat hij, als ze niet samen waren, vrouwen aan het vermoorden was. Als kijker wordt je ook in onwetendheid gelaten en dus leef en voel je mee met de frustratie van zijn vriendin. Op het einde van de film gaat  Ted Bundy’s, inmiddels, ex-vriendin, een dag voor zijn doodstraf langs om voor een laatste keer te vragen of hij de moorden heeft gepleegd. Bij het kijken van deze scène komt het kippenvel op je armen. 

Inmiddels is er ook een serie verschenen over dit verhaal: Ted Bundy Tapes. In deze serie komen de echte opgenomen gesprekken van Ted Bundy voor. Dit zijn echte tapes met gesprekken tussen hem en journalist Stephen Michaud. Hierin praat hij over zijn moorden en de manier hoe hij te werk ging. Ook praat hij over zijn jeugd en zijn familie. Je ziet hier ook echte beelden en interviews met rechercheurs en andere mensen. 

  1. Madaleine McCann

Waarschijnlijk heb je al van dit verhaal gehoord, omdat het vaak in het nieuws is verschenen. Het gaat over het verhaal van het vermiste meisje Madaleine McCann. In deze serie kan je zien hoe alles is gebeurd. Hoe is deze zaak toenterijd aangepakt? Welke bewijzen zjin gevonden? Het is heel interessant om het proces naar het zoeken van een verdachte te kunnen volgen. 

  1. Lucia de B

Dit is een waargebeurd verhaal dat zich in Nederland heeft afgespeeld. Het gaat over de Nederlandse verpleegkundige Lucia de Berk die verdacht werd van het vermoorden van patiënten. Zij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Uiteindelijk is er geoordeeld dat er sprake was van justitiële dwaling en dat er geen enkel misdrijf had plaatsgevonden. Ondertussen zat Lucia de B al 6,5 jaar vast. In deze film zie je hoe zij blijft volhouden dat zij onschuldig is en hoe het kan dat er zo’n grote fout is gemaakt. 

Door deze film ga je beseffen dat er altijd fouten gemaakt kunnen worden in processen. In combinatie met dit verhaal is het heel interessant om te zien!

  1. When They See Us

Dit is een pas uitgebrachte serie op Netflix. Deze serie volgt het waargebeurde verhaal van de onterechte vervolging van vijf zwarte jongens in 1989, voor het verkrachten van een witte vrouw in Central Park in New York. Het waargebeurde verhaal van deze serie is heel ingrijpend doordat al de verschillende soorten onrecht die zijn aangedaan blootgelegd worden. 

Deze serie is zo ingrijpend dat de acteurs van deze serie mentale hulp hebben gekregen tijdens het filmen. Ook door alle ophef die er nu is ontstaan rond deze serie worden toenmalige betrokkene in de zaak, genoodzaakt hun banen en andere functies op te zeggen. 

Ondanks dat het zo’n heftige serie is, zou ik toch aanraden om het te kijken. Het is belangrijk om te realiseren dat rechtssystemen niet altijd leiden tot een rechtvaardig resultaat. Men moet niet zijn hoofd wegdraaien van zaken waar de plank behoorlijk is misgeslagen.