Berispte artsen moeten verwijderd worden uit zoekmachines

Je moet naar het ziekenhuis en googelt even snel je dokter. Want wat als het een slechte is? Dat wil natuurlijk niemand… Daar gaat binnenkort echter verandering in komen.

Je moet naar het ziekenhuis en googelt even snel je dokter. Want wat als het een slechte is? Dat wil natuurlijk niemand… Daar gaat binnenkort echter verandering in komen. De rechtbank Amsterdam heeft bepaald dat de privacy van de chirurg zwaarder weegt dan het belang van het publiek om eenvoudig informatie te vinden over het oordeel van het medisch tuchtcollege.[1] Dit is een primeur, aangezien de rechter nog nooit eerder uitspraak heeft gedaan over het medisch tuchtrecht en het zogeheten ‘recht om vergeten te worden’.

 

In deze zaak ging het om een chirurg die fouten maakte bij de nazorg van een geopereerde patiënt.[2] Nadat de patiënt complicaties kreeg, werd de arts door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg tijdelijk geschorst uit het BIG-register. In hoger beroep is dat omgezet naar een voorwaardelijke schorsing.

 

Wanneer de desbetreffende chirurg werd gezocht op Google, kwam men in de eerste zoekresultaten al zwarte lijsten van artsen tegen waar ook deze arts op stond. Bij een beetje doorklikken werden er zelfs foto’s getoond, was haar BIG-nummer zichtbaar en ook de tekst van de uitspraak van het Tuchtcollege kwam tevoorschijn. De arts in kwestie vond dit erg kwetsend en ondervond hier zowel professioneel als privé hinder van. Verzoeken tot afwijzing werden ingediend bij Google, maar tevergeefs.[3] Ook de Autoriteit Persoonsgegevens zag niks in haar bezwaren en vond de informatie zelfs relevant. De proeftijd van de arts was volgens hen nog niet voorbij. De informatie bleef dus makkelijk te vinden op internet.

 

Dus begon de arts een zaak bij de rechtbank Amsterdam. De link waar de arts hinder van ondervond, was een link naar een website van een stichting met een niet-officiële zwarte lijst. Deze lijst kan wantrouwen opleveren bij patiënten, terwijl het tuchtcollege de fout niet zo ernstig vond dat de arts geen patiënten meer mocht behandelen. De rechtbank stelde daarom de arts in het gelijk. Wanneer iemand wil weten of een arts eerder ‘bestraft’ is, kan diegene namelijk gewoon bij het BIG-register terecht. Ook daar worden beslissingen van de tuchtcolleges bijgehouden. Volgens Google is dit moeilijk te raadplegen, maar daar is de rechter het niet mee eens. De uitspraak betekent niet dat er niet meer over artsen geschreven mag worden. Vaak hangt het af van de situatie. 

 

Het recht om zoekmachines als Google te verzoeken om niet relevante of onjuiste informatie uit de resultaten te verwijderen, komt voort uit een beslissing van het Europees Hof van Justitie in 2014. Sindsdien vroegen Europeanen Google om verwijdering van bijna drie miljoen links. Meestal gaat het bedrijf daar niet in mee. Een kleine groep stapte vervolgens naar de rechter. Die weegt per geval af of het verwijderverzoek terecht is.

 

Inmiddels zijn er vanwege deze baanbrekende beslissing al vijftien nieuwe verwijderverzoeken bij de zoekmachine ingediend. Bijna de helft is inmiddels toegewezen. Wel blijft dit erg lastig om te doen. Vaak moet men nog steeds naar de VS om bezwaar te maken tegen een afwijzing. 

 


[1]K. Van Teefelen, ‘Google moet berispte arts verwijderen uit zoekmachine’, TROUW18 januari 2019.

[2]Rechtbank Amsterdam 19 juli 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:8606.

[3]S. Broersen, ‘Google moet links naar arts op zwarte lijst verwijderen’, Medisch Contact30 januari 2019.