Bestuursinterview Secretaris, Penningmeester & Commissaris Carriere

Door: Wessel Spaninks, Senne Markesteijn & Irene Papoudis
Wie zijn jullie en waarom hebben jullie voor een bestuursjaar gekozen?
Wessel: Ik ben Wessel, 22 jaar oud, Secretaris & Vice-Voorzitter van de JFR en ik heb vorig jaar mijn bachelor Rechtsgeleerdheid afgerond. Ik merkte tijdens de bachelor dat ik redelijk snel door de opleiding heenging en veel leerde over de theorie, maar dat de praktijk en het carrière-aspect niet echt aan bod kwamen. Ik had eigenlijk geen idee wat ik met mijn opleiding wilde doen en een bestuursjaar leek mij daarom de ultieme mogelijkheid om meer over de praktijk en de carrièremogelijkheden die je als rechtenstudent hebt te leren. Tot nu toe kan ik zeggen dat ik veel van mijn bestuursjaar heb opgestoken en dat ik veel meer richting heb kunnen geven aan mijn keuzes voor later!
 
Irene: Ik ben Irene, 22 jaar oud en dit jaar Commissaris Carrière van het 58e bestuur van de JFR. Vorig jaar ben ik op exchange geweest naar Canada en daarna heb ik in Nederland mijn bachelor Rechtsgeleerdheid afgerond. Ik twijfelde erg over mijn masterkeuze en wilde graag nog wat langer genieten van mijn studentenleven. Deze twijfel viel samen met de sollicitaties voor het JFR-bestuur en toen ben ik me gaan oriënteren naar de mogelijkheden voor een bestuursjaar. Ik ben ontzettend blij dat ik gesolliciteerd heb, want door mijn functie heb ik veel contact met toekomstige werkgevers en kan ik alle carrièremogelijkheden onderzoeken. Daarnaast heb ik zes goede vrienden voor het leven gevonden!
 
Senne: Mijn naam is Senne, ik ben 21 jaar oud, Penningmeester van de JFR en zit in het derde jaar van Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht. Ik merkte dat ik meer wilde dan alleen studeren en was op zoek naar een grotere uitdaging. Ik wilde langer genieten van mijn studententijd maar tegelijk wel iets nuttigs doen, een bestuursjaar was de perfecte oplossing. Naast dat ik veel van mijn functie heb geleerd, ben ik ook in contact gekomen met de praktijk en heb ik zes geweldige vrienden gemaakt. 
 
Wat is jullie leukste herinnering aan een bestuursjaar?
Irene: Het leukste aan een bestuursjaar vind ik de hechte band die je ontwikkelt met je medebestuurders. Die band start al op de dag van de BestuursBekendmakingsBorrel (BBB). Het overgrote deel van mijn medebestuur kende ik niet of nauwelijks, maar het voelde meteen vertrouwd. 
 
Senne: De dagen op kantoor zijn echt heel leuk. Het is echt tof om met elkaar evenementen te organiseren en het gewoon gezellig te hebben op kantoor. Ik hoop dat we het laatste deel van het jaar nog even naar kantoor mogen. 
 
Irene: Volgens mij vonden we het allemaal niet erg als het na het weekend weer maandag was. Helaas hebben we niet lang van deze periode kunnen genieten. Ik gun in ieder geval iedereen een gezellige tijd op het JFR-kantoor. 
 
Senne: Kunnen jullie je onze eerste borrel in september nog herinneren, die bij De Dijk plaatsvond? We hebben toen verspreid over twee avonden in shifts een borrel kunnen organiseren. Ik heb daar goede herinneringen aan.
 
Wessel: Ja, ik hoop dat dat dit jaar nog kan. Ik denk trouwens dat een bestuursjaar veel hoogtepunten kent en ik heb het gevoel dat er voor jou als bestuurder meer deuren opengaan als je iets wilt bereiken. Persoonlijk vond ik de podcast met Alexander Pechtold het leukst. We probeerden een paar toffe gasten uit te nodigen en opeens zit je tegenover een icoon uit de Nederlandse politiek; heel gaaf was dat.
 
Senne: Dat vond ik dus zo tof aan de opening van de 31e Meesterweek. Daar kwamen onder andere Diederik Gommers en Marry de Gaay Fortman spreken. Ik vond het erg inspirerend om met hen te spreken.  
 
Wat maakt jullie functie nou zou mooi? 
Wessel: Mijn functie is echt ontzettend breed en biedt ruimte voor heel veel samenwerking en creativiteit. Je onderhoudt veel contact met leden maar ook met professionele partijen, waardoor je interessante en leuke mensen leert kennen. Je bent vaak bij grote projecten van medebestuurders en commissieleden betrokken en dat gaf mij echt een heel voldaan gevoel. Zo heb ik bijvoorbeeld met Senne een duidelijk plan voorbereid voor de incasso van de contributie en ook samen met hem dit plan uitgevoerd. Het plan bleek goed te werken en we hebben veel minder problemen gehad met de incasso dan in voorgaande jaren. Verbeteringen zoals deze zijn heel belangrijk voor de JFR en al haar leden, ik ben ontzettend trots dat dit gelukt is.
 
Irene: Mijn functie is heel veelzijdig en dat maakt dat geen dag hetzelfde is. Als Commissaris Carrière zorg je ervoor dat studenten in aanraking komen met een zo breed mogelijke afspiegeling van de carrièremogelijkheden. Ook onderhoud je dagelijks de contacten met samenwerkingspartners van de JFR. Daarnaast heb ik veel informele eerstejaarscommissies onder me, waar ik allerlei leuke activiteiten mee organiseer. Een van de hoogtepunten van mijn jaar was daarnaast de Meesterweek. Met Senne heb ik een hele toffe commissie mogen kiezen aan het begin van het collegejaar en met zijn allen hebben we een fantastische 31e editie van de Meesterweek mogen neerzetten. 
 
Senne: Het mooiste van mijn functie is toch echt de veelzijdigheid. Gedurende het jaar heb je een heel verschillend takenpakket en werk je continu samen met andere mensen. Zo heb ik aan het begin van het jaar met Wessel de jaarlijkse contributieheffing gedaan en heb ik daarna nauw met Irene en de Meesterweek Commissie samengewerkt om de Meesterweek neer te zetten. Het bijzondere aan mijn functie is dat je ook onderdeel bent van de Meesterweek Commissie, waardoor je betrokken bent bij de organisatie van het evenement. The best of both worlds, zeg ik altijd. Verder hebben de meeste activiteiten van de JFR wel een financieel aspect, waardoor bijna alles langs jouw tafel komt. Je weet daardoor wat er speelt en komt in contact met veel leden. 
 
Wat zijn goede eigenschappen voor een bestuursjaar/bestuurder?
Senne: Je moet initiatief kunnen nemen en achter je keuzes kunnen staan. Je houdt ervan om de handen uit de mouwen te steken. 
 
Wessel: Je moet inderdaad niet te veel stil zitten, maar vooral ook actie willen ondernemen. De mogelijkheden van een bestuursjaar zijn eindeloos en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Daar hoort dan wel weer bij dat je rekening moet kunnen houden met anderen en ook verantwoording kan afleggen voor je beleidskeuzes. 
 
Irene: Je moet goed kunnen plannen en tegen wat stress kunnen, want er zullen door het jaar heen drukke momenten voorbijkomen. Tijdens de piekweken van de Meesterweek ben je bijvoorbeeld wekenlang hard aan het werk, maar na die periode ben je dan ook extra trots op het resultaat. Als bestuurder moet je daarnaast communicatief sterk zijn en af en toe de leiding durven nemen als jij een plan hebt dat je graag zou willen uitvoeren. 
 
Wessel: In heel veel gevallen kijken mensen naar jou als er wat moet gebeuren, dus zorg dat je effectief kan samenwerken en plannen, dan kom je als bestuur heel ver samen! Voor mij persoonlijk was het voor mijn functie vooral handig dat ik analytisch kon denken en creatieve oplossingen kon bedenken. Je kijkt heel anders naar sommige projecten dan je medebestuurders en die veelzijdigheid van perspectieven komt je als bestuur goed van pas! 
 
Irene: Voor mijn functie denk ik dat het belangrijk is dat je overtuigend bent en de vereniging goed kunt vertegenwoordigen naar externe partijen. Leuke bijkomstigheid is dat je aan het einde van je bestuursjaar je hand niet meer omdraait voor een belletje naar een onbekende. 
 
Senne: Voor de functie van Penningmeester is het in het bijzonder van belang dat je overzichtelijk werkt, omdat er veel langs je tafel komt en je takenpakket erg breed is. Ook is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken, maar dat leer je tijdens je bestuursjaar nog beter te doen.
 
Waarom zou jij een bestuursjaar aanraden?
Senne: Een bestuursjaar is ontzettend leerzaam. Allereerst krijg je natuurlijk je functie onder de knie, maar je leert ook als geen ander werken in teamverband. Daarnaast kom je veel in contact met de praktijk, waardoor je je netwerk snel uitbreidt. 
 
Wessel: Klopt. Daarnaast leer je in een bestuursjaar niet alleen je carrièremogelijkheden, veel interessante en leuke mensen maar ook vooral jezelf kennen. Je leert hoe jij het beste in een team functioneert en hoe je overzichtelijk en efficiënt kan werken. Na een bestuursjaar bij de JFR weet je wat je kwaliteiten zijn, waar je passies liggen en waar je energie van krijgt. 
 
Irene: Precies, doordat je een jaar lang heel hecht samenwerkt met anderen leer je enorm veel van elkaar. Je komt er al snel achter wat jouw rol in de groep is en leert voor jezelf opkomen. Ik weet nu veel beter wat mijn sterke en minder sterke eigenschappen zijn en hoe ik deze op de juiste manier kan inzetten.
 
Senne: Tot slot leer je goed plannen, wat zeker handig is voor als je naast je bestuursjaar nog wilt studeren. De keuze voor een bestuursjaar was de beste keuze van mijn leven en ik gun iedereen de voordelen die ik eruit heb gehaald.
 
Wessel: Ik heb er al ontzettend veel aan gehad en ik zou het iedereen die het bovenstaande aanspreekt aanraden om te solliciteren!
 
Irene: Ik zou iedereen aanraden om te solliciteren voor het 59e bestuur van de JFR, want je zult samen gegarandeerd de tijd van je leven doormaken!
 
 
 
Heeft dit artikel je interesse gewekt? Wil je een van de bestuurders persoonlijk benaderen om nog meer te weten te komen over hun verhaal? Klik op de volgende link en neem gelijk contact met ze op! 
 
De bestuurssollicitaties sluiten 4 april om 12:00 uur. 

Lees meer over

artikel