Bestuursinterview Voorzitter & Commissaris Onderwijs

Door: Jasper van der Salm en José Sitton

Wie zijn jullie en waarom hebben jullie voor een bestuursjaar gekozen?

Jasper: Ik ben Jasper van der Salm, ik ben 23 jaar oud en dit jaar ben ik voorzitter van de JFR. 
Vorig jaar toen ik op exchange was, bedacht ik me dat een bestuursjaar me ontzettend leuk leek. Het leek me ontzettend leerzaam om een vereniging te leiden. Ik heb een fantastisch jaar en ik kan niet wachten op wat nog gaat komen.

José: Ik ben José, 21 jaar oud en ben dit jaar de Commissaris Onderwijs van het 58e bestuur der JFR. Ik studeer fiscaal recht en rond momenteel de laatste vakken af van de bachelor. Vorig jaar ben ik op exchange geweest naar China in de hoofdstad Beijing. Ik had na m´n exchange geen twijfels over waar ik welke master zou gaan doen. Toch keek ik erg op tegen het feit dat ik over een paar maanden al aan m´n master zou moeten beginnen. Ik was vooral moe van het eindeloze studeren en tentamens maken. Toen ben ik, met een hoofd vol twijfels, naar het bestuursinteressecollege gegaan in februari en daarna begon de bal meteen te rollen. Ik ben erg blij dat ik voor een bestuursjaar heb gekozen. Je maakt zo’n ontzettend grote persoonlijke en professionele ontwikkeling door. Daarnaast is het een boost voor je cv en maak je zes vrienden voor het leven!

Wat is jullie leukste herinnering aan een bestuursjaar?

Jasper: Er zijn echt super veel leuke momenten en ik vind het moeilijk om er een specifieke uit te kiezen, maar ik denk dat ik dan kies voor het werken op kantoor met mijn medebestuurders. Dat is altijd ontzettend gezellig en er gebeurt altijd wel wat.

José: Voor mij is een van mijn hoogtepunten van het jaar het Symposium Fashion & Law en de Eerstejaars Rechtbankdag! We moesten heel creatief te werk als gevolg van de RIVM-maatregelen en ik vind het heel knap hoe mijn commissies deze activiteiten hebben neergezet. De F.T.-Dag was ook echt een knaller. Het is de eerste keer dat je de hele dag met je bestuur aan het bonden bent! 

Wat is het leukste aan jullie functie? 

Jasper: Het leukste aan mijn functie vind ik de acquisitie. In de zomerperiode loop je, samen met de Commissaris Carrière, de acquisitie van de JFR. Daarnaast vind ik het erg leuk om mee te denken wat voor nieuwe activiteiten kunnen organiseren.

José: Ik vind het leukste aan mijn functie dat je zoveel bezig bent met de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Leden vinden het erg fijn als je ze kunt helpen bij de studie. Daarnaast kom je door je activiteiten met heel veel verschillende mensen in aanraking. Aangezien ik de Eerstejaars Commissie onder mij heb, ben ik samen met de Commissaris Carrière het aanspreekpunt voor eerstejaarsstudenten. 
Jasper en ik hebben daarnaast maandelijks overleg met het onderwijsbestuur. Wij vertegenwoordigen de JFR en onze leden naar de faculteit toe en bieden een studentenperspectief aan ESL.

Waarom zou jij een bestuursjaar aanraden?

Jasper: Ik zou een bestuursjaar aanraden, niet alleen maar omdat het ontzettend leuk is, maar ook omdat je er ontzettend veel van leert. Je leert het om een vereniging te besturen en je leert ontzettend veel nieuwe mensen kennen.

José: Dat klopt! Het besturen van zo’n grote vereniging voelt toch wel een beetje als het runnen van je eigen onderneming. Je bouwt een groot netwerk op, wat later erg handig is in de advocatuur. Een bestuursjaar is een pré op je cv, waardoor het makkelijker is om een stage te krijgen. Kantoren kijken naar het totaalplaatje, dus een bestuursjaar is een goede manier om te compenseren als je wat lagere cijfers hebt.

Wat zijn dingen dingen die je anders had verwacht bij een bestuursjaar?

Jasper: Ik doe een bestuursjaar in een ontzettend raar jaar. Door corona ziet het hele jaar er anders uit. Vooraf had ik misschien verwacht dat corona in december wel over zou zijn. Ondanks dat niet alle activiteiten door konden gaan, geniet ik er nog elke dag van en had ik niks willen missen.

José: Ik dacht dat je als bestuurder vooral bezig bent met het organiseren van activiteiten en vooral binnen je eigen functie blijft. Maar besturen is meer dan dat. Je bent veel bezig met meer algemenere zaken zoals beleid, brainstormen en je werkt veel samen met je medebestuurders.

Heeft dit artikel je interesse gewekt? Wil je een van de bestuurders persoonlijk benaderen om nog meer te weten te komen over hun verhaal? Klik op de volgende link en neem gelijk contact met ze op! 

De bestuurssollicitaties sluiten 4 april om 12:00 uur. 

Lees meer over

artikel