Een nieuw soort vluchteling: de klimaatvluchteling

door:
?Mensen vragen om allerlei redenen asiel aan in een ander land. Ze zijn bijvoorbeeld oorlogsvluchteling of worden bedreigd omdat ze lid zijn van een minderheidsgroepering. Sommigen vluchten per boot, anderen laden al hun spullen in een auto en gaan werk zoeken in een land waar de economie beter is. Maar sinds kort kunnen we wellicht een nieuwe categorie vluchtelingen toevoegen aan dit rijtje: de klimaatvluchtelingen.

Ioane Teitiota is een van hen. Hij woont op Kiribati, een eilandrepubliek in Oceaniƫ. De eilanden liggen slechts een paar meter boven de zeespiegel, waardoor de kans groot is dat ze onderlopen als de zeespiegel stijgt. De president van Kiribati heeft onlangs al gezegd dat het onvermijdelijk is dat de inwoners van zijn land in de toekomst zullen moeten migreren.
Teitiota besloot dit niet af te wachten, maar asiel aan te vragen in Nieuw-Zeeland als ‘klimaatvluchteling’. Hij stelt dat de stijgende zeespiegel zijn leven in zijn thuisland bedreigt.

Teitiota woonde al langer met zijn gezin in Nieuw-Zeeland, maar zijn visum verloopt binnenkort. Daarom heeft hij asiel aangevraagd, maar helaas voor hem werd dit afgewezen. De immigratiedienst is namelijk niet van mening dat er sprake is van een acute dreiging waardoor de man moet vluchten. Er zijn wel cijfers die erop wijzen dat er in de toekomst meer mensen moeten vluchten voor het water, maar op het moment is er nog niets aan de hand.

Teitiota is in beroep gegaan bij het hooggerechtshof in Auckland, dat eind deze maand uitspraak zal doen. Als hij toch een asielvergunning krijgt, zullen er wellicht nog veel meer Kiribatianen naar Nieuw-Zeeland komen, maar als zijn verzoek wordt afgewezen, heeft het gezin Teitiota geen stuk land om naar terug te keren. Een lastige zaak, en misschien zullen er in de toekomst wel een heleboel meer volgen…