Met een strafblad het nieuwe jaar in?

door:
Afgelopen week kwamen de politie en het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland met een opmerkelijke oproep[1]. Vanaf heden is het doel om bij het gooien van vuurwerk naar hulpverleners en politie primair als poging tot doodslag ten laste te leggen. Is dit wenselijk? En hoe zit het met de haalbaarheid van dit plan?

Het geluid om een landelijk vuurwerkverbod is de afgelopen jaren steeds luider geworden. Veel media-aandacht in onder andere praatprogramma’s en nieuwsitems lijken hierbij een versterkend effect te hebben. Veel mensen zijn de overlast zat, zeker door de import van illegaal vuurwerk.  Het lijkt bij het grootste deel van de mensen dus niet te gaan om het normale, legale consumenten vuurwerk wat netjes binnen de toegewezen uren wordt afgestoken. Nee, het is helaas de irritatie die ontstaat door een kleine groep die het ‘verpest voor de rest’. ‘Regels zijn er om gebroken te worden’ lijkt de mentaliteit van een kleine groep mensen. De regels rondom vuurwerk blijken tot op heden moeilijk te handhaven. Dus zal de irritatie, maar ook het afsteken van illegaal vuurwerk, door blijven gaan.

Toch is het bovengenoemde niet het grootste probleem voor de politie. Helaas komt er tijdens de toegewezen afsteekuren nog een erg grote factor aan bod: alcohol. Vele reclamespotjes van SIRE lijken weinig te helpen, de mens raakt zijn sociale bekwaamheid snel kwijt als hij net te diep in het glaasje kijkt. Voor een klein deel van die mensen wordt het vuurwerk dan een soort tactisch explosief en lijken de politie en de wijk ineens op het Midden-Oosten en de plaatselijke terreurgroep die bestreden moet worden. Vele gewonden en duizenden, wellicht miljoenen, euro’s aan schade is dan het resultaat. Dat hard ingrijpen lijkt dan ook meer dan nodig.

En de juridische kant van het verhaal? Doodslag (art. 287 Sr), of poging tot (art. 45 Sr), vereist toch een stukje opzet en dus het willen doden van iemand. Mij lijkt het lastig voor het OM om dit hard te maken. Ondanks dat de een rechter gevaar zettend handelen meeweegt in zijn overweging, dus ook het teveel drinken van alcohol als je vuurwerk gaat afsteken, is het lastig om bij elke persoon te gaan bewijzen wat zijn of haar intentie was. De vraag is dan ook of de politie en justitie wel genoeg tijd en middelen hebben om elke individuele persoon hiervoor aan te klagen. Mede door alle media-aandacht lijkt het daarom weer een schoolvoorbeeld van zogenoemde ‘politie-inflatie[2]’.  Een zet van OM en politie om  mensen af te schrikken.

Kortom, beste medestudenten, maak je niet al te veel zorgen. Maar wees wel voorzichtig met jezelf en elkaar tijdens de jaarwisseling. Laat alcohol er niet voor zorgen dat je het nieuwe jaar begint in een kille cel of dat je straks je tentamens moet maken met negen vingers.


Discussie

Relevante artikelen