Stiekeme kansspelpraktijken in FIFA?

door:
Het is 28 september, menig man zit klaar achter zijn spelcomputer omdat de videogame FIFA 19 uitkomt. Ook ik zat die dag klaar om tegen vrienden, en online tegen andere tegenstanders, te spelen en te winnen. FIFA is het wereldberoemde spel voor elke voetballiefhebber waarvan er sinds de eerste release in 1993, meer dan 260 miljoen kopies zijn verkocht en zelfs een plekje in het Guinness World Records boek wist te krijgen als ‘best verkochte sport videogame’. Tegenwoordig bestaat er zelfs naast de echte voetbalcompetitie de e-divisie, waarin e-sporters tegen elkaar spelen en grote geldprijzen kunnen winnen. FIFA heeft echter de aandacht gewekt van de Nederlandse Kansspelcommissie, de Belgische Kansspelcommissie en zelfs het parket van Brussel. Er wordt onderzoek gedaan naar de ‘lootboxes’ (of spelerspakketen zoals FIFA spelers het zeggen) in het spelmodus ‘Ultimate team’.

Ultimate team
Een korte uitleg over wat Ultimate team inhoudt en hoe het werkt. Het principe is simpel: je kiest een opstelling waarmee je wilt spelen. Vervolgens bouw je jouw team door spelers toe te voegen. Deze spelers zullen in het spel beter presteren wanneer ze op hun behorende positie spelen. Ook merk je verschil in prestatie wanneer voetballers naast spelers staan die in het echte leven in hetzelfde team zitten, in dezelfde competitie zitten of dezelfde nationaliteit hebben. 

De spelers kan je op twee manieren krijgen: 
1. Je koopt ze op de virtuele transfermarkt met ‘FIFA-muntjes’ waarvan je een kleine hoeveelheid krijgt na elke wedstrijd (de valuta die gebruikt wordt in dit videospel). Beroemde spelers zoals Ronaldo en Messi zijn natuurlijk duurder dan minder bekende spelers.
2. Door ze te krijgen uit spelerspakketten. Deze pakketten krijg je soms als beloning wanneer je bepaalde doeleinden in het spel hebt behaald (zoals een groot aantal wedstrijden winnen), of door ze kopen in de FIFA winkel.

Deze FIFA winkel is echter een van de mindere aspecten van FIFA. Je kunt die pakketten namelijk op twee manieren kopen. De eerste optie is door FIFA-muntjes te spenderen, dit wordt echter weinig gedaan omdat de muntjes die je na wedstrijden krijgt kleine hoeveelheden zijn en het lang duurt voordat je genoeg hebt om daadwerkelijk een goede speler te kopen. De tweede optie is door echt geld te spenderen aan ‘FIFA-punten’ (de 2esoort valuta die in het spel gebruikt wordt) en pakketten te kopen.

800 miljoen
Dat er veel spelers zijn die, nadat ze geld hebben betaald om het spel zelf te verkrijgen, nog eens extra geld uitgeven aan deze spelerspakketten is erg zacht uitgedrukt. Vorig jaar werd er maar liefst 800 miljoen euro extra verdient aan Ultimate team en dat zijn dus aardig wat mensen die de spelerspakketten kopen.[1]Nu vraag je je natuurlijk af waarom dit zo’n probleem is en waarom er een onderzoek en een aanklacht is tegen FIFA. Het probleem ligt hem namelijk in de kwestie dat het kopen van een spelerspakket geen garantie biedt voor het krijgen van een goede speler. Sterker nog, er zijn meer dan 16.000 beschikbare spelers in het spel. Je kunt al raden dat de kans op een goede speler erg klein is. Er zijn wel speciale pakketten die de kans op goede spelers vergroten (en ook meer kosten), maar nog steeds is er geen garantie. En dit is waar de Belgische Kansspelcommissie in beeld komt.

Belgisch onderzoek
De Kansspelcommissie heeft een onderzoek gestart naar de lootboxes/spelerspakketten en is van mening dat het om een illegaal kansspel gaat. De definitie die de commissie aan het woord kansspel geeft luidt namelijk: dat het gaat om een spel, met een bepaalde inzet, die leidt tot winst of verlies voor de speler en waarbij het toeval een rol speelt.[2]

Vervolgens heeft de Kansspelcommissie aan EA (de ontwikkelaar van het videospel) gevraagd om de lootboxes uit het spel te halen. Wordt dit niet gedaan, dan kan EA een boete van maximaal 1,6 miljoen euro opgelegd krijgen indien minderjarigen getroffen worden door de lootboxes (wat in dit geval zeker waar is). EA weigert echter om dit te doen en als gevolg hiervan heeft de Belgische Kansspelcommissie bij het Brussels parket geƫist dat zij onderzoek doen.[3]

Kleine aanpassing in FIFA 19
De topman van EA is van mening dat er geen sprake is van gokken, omdat de spelers precies weten hoeveel objecten ze krijgen (de waarde daarvan verschilt echter). Als reactie op de aanklacht is er in FIFA 19 een kleine wijziging aangebracht met betrekking tot de spelerspakketten. Er is namelijk een pakketwaarschijnlijkheid toegevoegd die in ‘detail’ aangeeft hoe groot de kans is op de inhoud van het pakketje. Het enige detail dat is toegevoegd, is het percentage op de kans om een speler van een bepaald niveau te krijgen. Dit was echter al bekend bij elke FIFA-speler die het spel al langer speelt en daardoor ook meer pakketten heeft geopend. De kans op een goede speler blijft even klein en dit zal mensen er zeer zeker niet van weerhouden om echt geld uit te blijven geven.

Toekomst
Hoe dit in de toekomst gaat aflopen is nog maar de vraag aangezien het onderzoek zich in een vroeg stadium bevindt. EA heeft inmiddels al een proces-verbaal ontvangen, maar het bedrijf is een multinational een is dus bekend met procederen. Zelfs als EA een boete opgelegd krijgt van 1,6 miljoen, klinkt dit niet als een grote verliespost. Echter is het verstandig om te voorkomen dat het zover komt vanwege naamsbekendheid. Of er daadwerkelijk een proces gestart wordt moet nog uit het onderzoek volgen. Bij winst zou dit mogelijk het einde betekenen van lootboxes, en bij verlies zou de kansspelcommissie mogelijk de kansspelwet willen herzien of wijzigen, zodat lootboxes wel aangepakt kunnen worden. Wat de uitkomst ook zal zijn, hij zal van grote invloed zijn op kansspelpraktijken in toekomstige videogames.


[1]J.Dingemanse, ‘EA Sports verdient 800 miljoen extra met FIFA Ultimate team’,27 februari 2018

[2]P. De Lobel, ‘Kansspelcommsie neemt videogames in het vizier’, 24 april 2018

[3]C. Verhaeghe, ‘Parket onderzoekt “verdoken kansspelen”in videogame FIFA 18’, 10 september 2018


Tags

fifa games kansspelen FIFA19 Ultimate team e-divisie

Discussie