Strengere regels voor cosmetische ingrepen

door:
Alleen bevoegde artsen en zorgverleners mogen nog rimpelvullers plaatsen en laseren als het aan Minister Edith Schippers (volksgezondheid) ligt. Minister Schippers wil mensen beter gaan beschermen tegen beunhazen in deze groeiende industrie.

De Tweede Kamer krijgt eind dit jaar de voorstellen om puur esthetische ingrepen juister te regelen. Omdat sommige cosmetische ingrepen veel lijken op ingrepen in de gezondheidszorg maakt de minister duidelijk dat het hierbij specifiek niet om zorg gaat, dit omdat er bij cosmetische ingrepen geen gezondheidsdoel is.

Minister Schippers had al eerder aangekondigd af te willen van het grijze gebied in deze sector. Ze wil ook dat mensen beter worden ge├»nformeerd over de risico’s van cosmetische ingrepen en dat de kwaliteit van de behandelingen omhoog gaat.

Er wordt gedacht aan een waarschuwing bij cosmetische televisieprogramma’s. Daarnaast wordt er waarschijnlijk voor niet-medisch noodzakelijke operaties leeftijdsgrens van achttien jaar gesteld. Een uitzondering hierbij is bijvoorbeeld het rechtzetten van flaporen, hierbij zou de leeftijdsgrens van achttien jaar niet gaan gelden.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vindt het een goed dat er iets gebeurd aan de regeling maar volgens hen is het nog niet genoeg. Het grootste probleem voor ons is dat artsen zonder chirurgische opleiding cosmetische operaties kunnen doen.

In het wetsvoorstel zou moeten worden bepaald wanneer iemand precies bevoegd is om cosmetische ingrepen uit te voeren, wat de NVPC betreft.