The green twenties!

Start het nieuwe jaar met duurzame voornemens

Door: Lorik Qunaj, sustainability commissie

Ondertussen zijn we al een kleine maand verder in het nieuwe jaar. Ieder jaar stel je wel een lijst op met goede voornemens om het nieuwe jaar knallend in te gaan. Echter, na een tijd verdwijnen vaak al deze voornemens als sneeuw voor de zon. Dat geldt alleen niet voor de voornemens die we in dit artikel bespreken. De Sustainability Commissie van de JFR zet zich met name in om het duurzaamheidsbewustzijn onder de leden te bevorderen. Vaak beseffen we namelijk niet goed hoe groot de problematiek rondom duurzaamheid is. Ook onderschatten we de impact die onze manier van leven heeft op het milieu. Daarom hebben wij voor jou een aantal voornemens opgeschreven om van 2021 jouw meest duurzame jaar ooit te maken. Deze voornemens hoeven geen grote doelen zijn, want zelfs met deze kleine stapjes kunnen we met zijn allen ervoor zorgen dat we een bijdrage leveren. Dus: zullen we samen een stap in de duurzame richting zetten door ons te houden aan deze voornemens? Dan starten we  de jaren twintig the green way!

1) Draag een stoffen mondkapje

Ook in 2021 ontkomen we helaas niet aan corona. Het einde van de mondkapjesplicht is dan ook nog niet in zicht. Echter, de wegwerp mondkapjes zorgen voor een toename aan afval. Men hoeft nog geen tien minuutjes door Rotterdam te lopen om een hoop weggegooide mondkapjes op straat te zien liggen. Het is niet alleen erg vervuilend, maar kunnen er ook met name vogels verstrikt raken in de elastiekjes.[1] De tip luidt daarom als volgt. Draag daarom een stoffen mondkapje die te hergebruiken is. Op Youtube staan er talloze filmpjes over hoe je zelf een mondkapje kan maken. Wie weet ontdek je wel een nieuwe lockdownhobby.

2) Reis minder met het vliegtuig

Meer dan 1 miljard mensen hebben binnen de EU in 2019 met het vliegtuig gereisd![2] Zodra de grenzen weer open zijn en we weer eindeloos kunnen reizen om onze Instagram te bombarderen met reisfoto’s, is het verstandig jezelf eens af te vragen of de manier van reizen niet op een duurzame manier kan. Het is niet noodzakelijk het vliegtuig te nemen voor een weekendje weg naar Londen of Parijs. Het is veel duurzamer om met de trein te gaan. Buiten het feit dat hiermee de ecologische voetafdruk wordt verminderd, is het ook nog eens best gezellig. Niemand wil toch in de befaamde “middle seat” zitten in het vliegtuig?

3) Koop vintage kleding 

Fast fashion is een van de grootste industrieën die een negatieve impact heeft op het milieu. Jaarlijks wordt er 79 biljoen liter water gebruikt binnen deze industrie.[3] Het is daarom dus een stuk duurzamer om dus niet telkens nieuwe kleren te kopen, maar over de stappen naar vintage kleding. Het is vaak goedkoper en dus ook handig is voor een studentenbudget. Tegenwoordig is er in elke stad wel een vintage kledingwinkel te vinden. Het zijn vaak kleine eenmanszaken die geen webshop hebben zoals de grote kledingwinkels. Met name vanwege de huidige pandemie kunnen ze wel wat nieuwe klanten gebruiken. Ga daarom op jacht naar een leuke jas of broek en wie weet scoor je wel de deal van het jaar! 

4) Gebruik zo min mogelijk wegwerpplastic

Er drijft wereldwijd meer dan 150 miljoen ton plastic rond in de oceanen. Het grootste deel is plastic wegwerpflessen.[4] Het is een kleine stap om te helpen deze plastic problematiek aan te pakken. Ga voor duurzaam en koop bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles. Je hebt ze tegenwoordig in verschillende kleuren en maten. Vergeet dan niet om die te showen tijdens je volgende tentamen met ProctorExam.

      5)    Verduurzaam je woning

Wellicht kan jouw interieur wel een upgrade gebruiken. Na een grijs en grauw 2020 te hebben beleefd, mag 2021 best wat worden opgefleurd. Start jouw eigen moestuin, versier jouw woning met wat planten of plant een boom in je tuin. De mogelijkheden zijn talloos. Rotterdam is beroemd om haar architectuur, dus wie weet komt er ook wel bij jou de interieur designer in je naar boven!

      6)  Eet minder vlees

De meeste onder ons weten wel dat de vleesindustrie een impact heeft op het milieu,  maar wist je dat bij de productie van 1 kilogram rundvlees er 60 kilogram broeikasgassen worden uitgestoten?[5] Probeer daarom in 2021 meer vegetarische gerechten uit en neem dit op in je voedingspatroon. Er zijn namelijk veel leuke recepten te vinden op het internet. Als je 50 arresten kan studeren voor je tentamen, dan moet een simpel recept toch ook wel lukken?

    7)  Gebruik zo min mogelijk papier

Jaarlijks worden er ongeveer 15 miljard bomen omgekapt, waarvan een groot gedeelte wordt gebruikt om papier te maken.[6] Probeer daarom te minderen in het gebruik van papier. Het is wellicht het proberen waard om met een medestudent een studieboek te delen of in de bibliotheek de boeken gaan lenen. Wat betreft de notities tijdens een hoorcollege of het gebruiken van samenvattingen: make them digital again!

 

[3] Niinimäki, K., Peters, G., Dahlbo, H. et al. The environmental price of fast fashion. Nat Rev Earth Environ 1, 189–200 (2020). https://doi.org/10.1038/s43017-020-0039-9

[5] Hannah Ritchie (2020) - "Environmental impacts of food production". OurWorldInData.org.