Tokyo Trial: Hoe onafhankelijk is internationale rechtspraak?

door:
Artikel 117 van de Nederlandse Grondwet is voor menig rechtenstudent een bekend en belangrijk artikel, het waarborgt de onafhankelijkheid van onze rechters op nationaal niveau. Toch horen we steeds vaker geluiden opkomen over de twijfel van onafhankelijkheid, zeker op internationaal vlak. De film Tokyo Trial schets een mooi beeld over dit probleem door in te gaan op één van onze grootste en belangrijkste, maar ook bekritiseerde tribunalen ooit.

Tokyo Trial legt de focus op het stugge verloop van het Tokyo proces, de Japanse versie van de Neurenberg processen, welke meer dan twee jaar nodig had om alle aangeklaagden te berechten. Landsbelangen, samenspanning en de verschillende interpretaties van het recht spelen tijdens alle delen in het proces een belangrijke rol. Het laat zien dat rechtspraak op internationaal niveau toch vaak niet helemaal onafhankelijk is. 

Centraal staat de Nederlandse criminoloog Bert Röling, die namens Nederland zitting heeft genomen als rechter in het tribunaal. De film vertelt voornamelijk vanuit zijn visie over het tribunaal en waarom hij, samen met enkele andere rechters, een zogenoemde ‘dissenting opinion’ had over de mogelijke uitkomst en handelswijze van het proces. Het laat op mooie wijze zien dat het recht in verschillende delen van de wereld als een ander soort instrument met een andere gebruiksaanwijzing wordt gezien.

Het is een thema wat ook in de hedendaagse maatschappij nog altijd voor veel discussie kan zorgen. Welke opvatting is nou de juiste? En hoe kan het zo zijn dat landen zoveel invloed hebben op de uitkomst? Dit geeft je het vermoeden dat veel landen dit soort tribunalen of gerechtshoven ook gebruiken om hun politieke agenda uit te voeren, door rekening te houden met internationale betrekkingen.

Tokyo Trial zorgt ervoor dat je als kijker een helder een duidelijk beeld krijgt over de grote problemen van het (internationale) recht. De film weet door juist beeldgebruik, zoals zelf gecreëerde zwart-wit beelden, ook de niet-juridische kijker te boeien en te informeren.

Tokyo Trial ging op 25 september al in première voor het Nederlands Film Festival en gaat 11 januari 2018 in première voor het grote publiek in de bioscopen. De film duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Mocht je geen zin hebben om je huis uit te komen in dit weer: bekijk dan de volledige –gelijknamige- serie op Netflix.


Discussie

Relevante artikelen