Uitspraak rechtszaak tegen de EUR: 60 ECTS te streng?

door:
Zoals wij weten is 60 studiepunten halen, en daarmee dus alle vakken in het eerste jaar, wat de Erasmus Universiteit eist van al haar eerstejaars studenten. Als studenten niet al deze punten in het eerste jaar halen krijgen zij een negatief bindend studieadvies en moeten zij stoppen met de opleiding. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) met als voorzitter Lars Klappe, een EUR-student, vindt dat deze strenge eis tegen de wet is en spande een rechtszaak aan tegen Erasmus.[1]

De EUR is opzoek naar gemotiveerde studenten die van hun studie een succes willen maken en hanteren daarom een bindend studieadvies van 60 punten. “Als je ambitieus bent, genoeg motivatie hebt en hard werkt, is dit goed te doen.”[2] Ook doet de EUR dit om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Uit studie is namelijk gebleken dat studenten hierdoor niet meer tijd kwijt zijn aan hun studie in het eerste jaar, maar dat ze wel meer gefocust en geconcentreerd leren. [3]Met het nominaal = normaal beleid willen ze studenten een goede start van hun studie bieden.

Om nog even de kennis op te frissen. In de wet staat dat hogere onderwijsinstellingen een negatief bindend studieadvies mogen geven als de studenten ongeschikt zijn. Studenten kunnen dus alleen weggestuurd worden als ze ongeschikt worden geacht. Bij de meeste andere universiteiten ligt de lat voor de eerstejaars lager. Meestal moet er gemiddeld rond de 40/45 studiepunten gehaald worden om door te mogen naar het tweede jaar. Lars Klappe vind dat het lastig is hard te maken dat een student die 55 studiepunten in het eerste jaar haalt in plaats van de volle 60 gelijk ‘ongeschikt’ is. Volgens de studenten misbruikt de EUR het bindend studieadvies om zo alleen uitmuntende studenten binnen te houden. Om deze reden is de LSR een zaak begonnen bij de hoogste onderwijsrechter om te kijken of deze strenge norm wel door de beugel kan. [4]

Recentelijk heeft het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) een uitspraak gedaan in deze zaak.[5] Er is besloten dat het nominaal = normaal beleid niet in strijd is met de wet.[6] Ze geven toe dat de norm van 60 studiepunten hoog is, maar er is genoeg over nagedacht en er zijn voldoende mogelijkheden om die punten ook te kunnen behalen. De rechter vond het systeem die de EUR hanteert niet onredelijk.

LSR heeft de rechtszaak verloren echter laten ze het er niet bij zitten. Volgens Klappe biedt de wet op dit moment zoveel ruimte dat onderwijsinstellingen kunnen doen wat ze willen. Klappe wil dat er een wettelijke bovengrens komt aan het aantal geĆ«iste studiepunten en zij doen hiervoor beroep op de politiek. “Nu is de politiek aan zet om grenzen te stellen en studenten weer ademruimte te geven”, aldus Klappe. [7]De Erasmus Universiteit daarentegen laat weten dat ze blij zijn met de uitspraak. Wat de toekomst ook zal brengen met het bindend studieadvies van de EUR,  op de EUR-studenten die al hun punten in het eerste jaar wel halen kunnen we alleen maar trots zijn.


[1] Erasmus Magazine, Studenten beginnen rechtszaak tegen Nominaal is Normaal, 17 januari 2018

https://www.erasmusmagazine.nl/2018/01/17/studenten-beginnen-rechtszaak-nominaal-is-normaal/

[3] AD, Proces tegen Erasmus om 'wegschoppen' studenten die propedeuse niet halen, 16 januari 2018

https://www.ad.nl/binnenland/proces-tegen-erasmus-om-wegschoppen-studenten-die-propedeuse-niet-halen~a395928a/

[4] RTV Rijnmond, Rechtszaak tegen Erasmus Universiteit over streng studiepuntenbeleid, 16 januari 2018

https://www.rijnmond.nl/nieuws//Rechtszaak-tegen-Erasmus-Universiteit-over-streng-studiepuntenbeleid163708

[5] CBHO (2018, 26 april). 2017/245. Geraadpleegd van https://www.cbho.nl/sites/default/files/2017%20245%20pub_0.pdf

[6] Erasmus Magazine, ‘Nominaal is Normaal’ niet in strijd met de wet, 26 april 2018

https://www.erasmusmagazine.nl/2018/04/26/nominaal-is-normaal-niet-in-strijd-met-de-wet/

[7] Erasmus Magazine, studenten hopen na verloren rechtszaak op politieke steun, 30 april 2018

https://www.erasmusmagazine.nl/2018/04/30/studenten-hopen-na-verloren-rechtszaak-nn-op-politieke-steun/

 


Tags

Erasmus Universiteit Rotterdam nominaal normaal CBHO

Discussie