Yab Yum wordt geen seksclub

door:
Afgelopen vrijdag heeft de woordvoerster van de burgemeester Amsterdam medegedeeld dat Yab Yum geen seksclub meer zal worden. De burgemeester heeft een vergunning hieromtrent afgewezen naar aanleiding van het advies van het Landelijk Bureau Bibob. Deze oordeelde dat er ernstig gevaar is voor misbruik met de vergunningen, als Yab Yum weer een seksclub wordt. Momenteel is het een museum en volgens de burgemeester past dit in het bestemmingsplan en is hiervoor geen vergunning nodig.

Het is niet heel gek dat het Landelijk Bureau Bibob dit oordeel heeft gemaakt, als je kijkt naar de geschiedenis van Yab Yum. In 2008 moest de voormalige seksclub haar deuren sluiten, omdat de club volgens de gemeente feitelijk in handen was van de Hells Angels. De gemeente had een stevig vermoeden dat Yab Yum werd gebruikt om crimineel geld wit te wassen. De informatie hieromtrent werd door vastgoedbaron Willem Endstra doorgespeeld aan de politie. Hij verklaarde dat Yab Yum door afpersing in handen van criminelen was gekomen, zoals Sam Klepper, John Mieremet en de Hells Angels.

Na sluiting van de club in 2008 is het wel verder gegaan als escortservice, want dit is wettelijk toegestaan zonder vergunning. Ondertussen probeerde de eigenaar van Yab Yum via de rechtspraak de club open te krijgen. Echter bepaalt zelfs de Hoge Raad dat criminele opbreng en opzet voldoende bewezen is en wordt in 2009 de legitimiteit van de sluiting van Yab Yum bevestigd. Een jaar later verkoopt de eigenaar de voormalige seksclub en de nieuwe eigenaar vraagt bij de gemeente een vergunning aan voor een besloten prostitutiebedrijf.

De nieuwe eigenaar kondigde aan dat Yab Yum op 1 januari 2012 weer open zou gaan, maar deze aankondiging bleek niet te kloppen. Aangezien de gemeente zijn aanvraag volledig heeft gescreend door de voorgeschiedenis van de club en het Landelijke Bureau Bibob inschakelde om onderzoek te doen. Zij moest onderzoeken of de ondernemers die de vergunning hebben aangevraagd banden hadden met criminelen.
Tevens is in de tussentijd de nieuwe eigenaar aangehouden in verband met een grootschalig witwasonderzoek en de aanvraag wordt afgewezen. Hij is nog steeds verdachte in het witwasonderzoek en krijgt zelf dan ook geen exploitatievergunning, dus iemand anders zal het bordeel moeten uitbaten. Alhoewel Yab Yum geen seksclub meer mag worden is het nog wel een museum. De originele inrichting is zoveel mogelijk intact gebleven en de dames die er werkten en hun klanten zijn vervangen door poppen.