Zijn Nederlanders zuinig? Niet als het om levensmiddelen gaat!

door:
Nederlanders staan aan de top als het gaat om voedselverspilling, in Europa zijn we de grootste met op afstand Belgiƫ en Cyprus. Jaarlijks gooien we gemiddeld per persoon 41 kilogram aan vast voedsel weg, waarvan het grootste deel uit brood en zuivel bestaat. Een belangrijke oorzaak voor deze verspilling is te vinden in het feit dat er door consumenten vaak alleen gekeken wordt naar de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat en niet naar de daadwerkelijke staat van een product. Wat zijn eigenlijk de regels voor de houdbaarheidsdata en is het wellicht een idee deze te versoepelen?

Ten eerste dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen ‘ten minste houdbaar tot’-data en ‘te gebruiken tot’-data.[1] ‘Ten minste houdbaar tot’-data houden in dat tot die datum de verkoper of de producent de kwaliteit van het product garandeert indien de consument zich houdt aan de bewaarregels die de verpakking vermeldt. Het is dus zeker mogelijk dat een product langer houdbaar is dan de datum die op de verpakking staat. De tweede categorie, de ‘te gebruiken tot’-data, houdt een striktere aanduiding in. Indien deze datum is verstreken, wordt het afgeraden om het product nog te consumeren. Deze data worden vooral gebruikt bij zeer bederfelijke levensmiddelen, zoals verse vis.

Het lijkt er dus op dat bij voedingsmiddelen die houdbaarheidsdata van de eerste categorie bevatten, winst te behalen valt. Minister Schouten van Landbouw heeft onlangs aangekondigd af te willen van de houdbaarheidsdata op langdurig houdbare producten, zoals koffie en pasta.[2] Deze producten worden te vaak onnodig weggegooid en consumenten kunnen prima zelf oordelen of deze levensmiddelen nog geconsumeerd kunnen worden, zonder dat hier risico’s voor de gezondheid aan verbonden zijn.

Echter wordt er ook een hoop groente en fruit weggegooid die qua uiterlijk niet voldoet aan de eisen die de Europese richtlijnen stellen, maar kwalitatief prima in orde is. Om dit te voorkomen, stelt minister Schouten voor om op Europees niveau de regels te versoepelen om zo ook deze verspilling tegen te kunnen gaan. Hiervoor heeft zij wel medewerking nodig van andere ministers van de Europese Unie.

Het lastige aan de verspillingskwestie is bovendien dat er nu wel in kaart is gebracht hoeveel voedingsmiddelen er weggegooid worden, maar nog niet waarom en welke voedingsmiddelen dit vooral zijn. Om hier een beter beeld van te krijgen verzoekt het Ministerie van Landbouw startende ondernemers om met een plan te komen. Het beste idee wordt beloond met een prijs van 20.000 euro.

Goed nieuws is wel dat er al een daling te zien is in de verspilling, namelijk van 48 kilogram in 2010 naar 41 kilogram per persoon in 2017.[3] Echter is dit nog steeds ontzettend veel en bovendien het dubbele van wat de gemiddelde consument denkt te verspillen. Hopelijk levert het idee van minister Schouten in de nabije toekomst een oplossing.


[1] Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, etikettering van levensmiddelen.

[2] E. Hakkenes, ‘Waarom minister Schouten af wil van de houdbaarheidsdatum’, trouw.nl 21 april 2018.

[3] L. Benders, ’Voedselverspilling in Nederland daalt naar 41 kilo per persoon’, volkskrant.nl 23 mei 2017. 


Discussie