Ben jij al meester in het pleiten?

Door: Björn de Haan en Paul Hoynck van Papendrecht

Beste student,

Een jurist is niks zonder zijn wetboek. In het wetboek staan namelijk de normen, principes en waarden beschreven die in onze maatschappij gelden. Gelukkig voor de juristen zijn er diverse ruimtes in de wet waar interpretatie mogelijk is. Immers, zo hebben wij ook nog werk. Misschien zie jij jezelf ook al staan in de rechtszaal om een schrijnende zaak te bepleiten. Maar hoe stel je dan een duidelijk en overzichtelijk pleidooi samen waarmee je de rechter overtuigt van jouw interpretatie? Daar kunnen wij je bij helpen!

Wij zijn namelijk het pleitdispuut D.J. Veegens. Gedurende het jaar organiseren wij diverse activiteiten waarmee je jouw pleitvaardigheden kan ontwikkelen of verbeteren. Enige vereiste? Enthousiasme en een beetje lef!

De advocatenkantoren die we gedurende het jaar bezoeken, staan namelijk te springen om jou de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Tijdens de activiteiten ga je onder andere casussen bepleiten onder toeziend oog van rechters en advocaten. Wij helpen je vaardig te worden in de wereld van de juridische retorica.

Wat zijn dan zoal de activiteiten waaraan je mee kan doen? We hebben een uiteenlopend scala aan activiteiten waardoor er altijd wel iets tussen zit.

  • Bachelor Pleitavond: aan de hand van een casus pleit je tegen een andere bachelorstudent onder toeziend oog van een advocaat of rechter. Naderhand geven ze je persoonlijke feedback.
  • Masterclasses: we gaan met een klein groepje studenten langs bij toonaangevende advocatenkantoren. Hier geven advocaten een presentatie om je de fijne kneepjes van het pleiten bij te brengen. Vaak wordt er ook nog geoefend aan de hand van een casus. Een echte masterclass wordt afgesloten met een borrel om de advocaten beter te leren kennen. Wie weet, misschien hebben ze wel een stageplekje voor je!
  • Rotterdamse Pleittrainingen: de meest omvangrijke activiteit van ons curriculum. We gaan met een groep gemotiveerde studenten een keer per maand langs een inspirerend advocatenkantoor. In de vijf bezoeken behandelen de kantoren telkens een ander aspect van het pleiten. Op deze manier kun je rustig kennis maken met de praktijk en leer je een leuke groep medestudenten en advocaten kennen. Aan het einde van de pleittraining ontvang je een officieel certificaat met de gratie van
    prof. mr. mr. Schelhaas erbij! Meld je voor 30 september aan met je cv en motivatiebrief naar info&djveegens.nl!
  • Pleitwedstrijden: dit onderdeel kan en mag natuurlijk niet ontbreken bij een pleitvereniging. Wil jij de degens kruisen met andere verenigingen door heel Nederland heen? Dan kun je meedoen met een pleitwedstrijd. Er zijn doorgaans vette prijzen te winnen en je wordt een dag lang vermaakt!

Schrijf je vrijblijvend in; het kost niks om lid te worden van je eerste dispuut! Samen zetten we de eerste (vervolg)stappen in jouw wereld van het juridische pleiten. We hopen je snel te zien bij een van onze activiteiten! Mocht je vragen hebben, schroom het niet om ons op een activiteit van JFR aan te spreken, te mailen op [email protected] of neem een kijkje op www.djveegens.nl!

Tot snel!

Het 36e bestuur der D.J. Veegens