Coronamaatregelen in het buitenland

Zo pakken deze vier landen het aan

Door: Ebru Nur Inci

Hoe gaat het in Nederland?
27 september in 2020 kwam het kabinet met verscherpte maatregelen. Enkele maanden terug was het kabinet nog zeer hoopvol dat het virus in september wellicht zodanig verminderd zou  zijn, dat het normale leven weer in gang zou komen. Dit is echter niet het geval. Integendeel, de situatie met betrekking tot het Coronavirus is juist zeer verslechterd; zodanig dat er strengere maatregelen dienden te komen.

De maatregelen zijn zoals we ze in het begin kenden: thuiswerken, zo min mogelijk reizen en verplicht gebruik van winkelwagentjes in de supermarkt. Echter, er zit wel een nieuwe twist aan deze regels. Indien er een besmetting is op een locatie waar wel wordt gewerkt; dan kan het bedrijf voor twee weken worden gesloten. Ook is er een registratieplicht bij contact beroepen ingevoerd. Tevens is er nu ook een mondkapjesadvies uitgekomen voor het hele land. Over dit advies is grote commotie ontstaan, dat terwijl veel landen ons op dat gebied  zijn voorgegaan.[1]  Hoe zit het eigenlijk met andere landen?

Duitsland, de Utopia van Europa.[2]
Ondanks het feit dat Duitsland een veel groter land is dan Nederland, doen zij het relatief veel beter dan wij. Het is ook één van de landen die al langer een mondkapjesplicht heeft. Terwijl deze plicht in Nederland pas in september is doorgevoerd, is het in Duitsland al sinds april aan de gang. Volgens  hoogleraar infectieziektepreventie, Andrea Voss, ligt het aan de mentaliteit. Duitsers zijn een volk die elkaar aanspreken als er iets gebeurt wat niet zo hoort; zo ook met de mondkapjes.

Een andere expert, arts-microbioloog, Alex Friedrich, vindt dat het vooral ligt aan de testcapaciteit dat Duitsland heeft. Duitsland heeft namelijk betere medische middelen vergeleken met Nederland. Tevens is er in Duitsland een groot aantal laboratoria. Ook het feit dat er in Duitsland preventief werd getest toont een belangrijk verschil.

Politiek
Politiek heeft veel invloed op verschillende aspecten binnen een land.  Zo ook bij de pandemie. Dit punt wordt aangekaart door zowel bestuurskundige Kutsal Yesilkagit en Jochen Mireau. In Duitsland is er een duidelijke scheiding tussen politiek en wetenschap. Binnen Nederland wordt het kabinet geadviseerd door het RIVM, wat de overheid meestal heel snel aanneemt. Mensen die eigenlijk geen verstand hebben van het virus krijgen ook een podium, zoals onder andere influencer Famke Louise. Zo heeft het RIVM hoge bedragen betaald voor artiesten om overheidscampagne te voeren. Deze campagne was gericht om jongeren te motiveren zich te houden aan de basisregels. Dit geld had  beter kunnen worden besteed aan échte virologen met kennis. [3] Duitsland doet het dus heel goed, mede door het feit dat vooral de experts aan het woord zijn over het virus. Net als Duitsland doet ook Italië het veel beter dan voorheen in de gehele pandemie crisis.

Italië: van ramp naar succes.[4]
In het begin van de pandemie was Italië één van de landen die het hardst werd geraakt. Momenteel doet Italië het veel beter dan voorheen. Italië heeft geen maskerplicht; wel wordt dit veelal vrijwillig door de burgers zelf gedaan. Echter het verschil kan, volgens medisch expert Nino Cartabellotta, te wijten zijn aan de strenge lockdown-maatregelen, die langer werden voortgezet. Italië probeerde nachtclubs te openen, echter werden deze weer heel snel gesloten, gezien de kans op besmettingen. Ook worden er zeer hoge boetes uitgeschreven en is de noodtoestand verlengd tot 15 oktober. Deze noodtoestand heeft ervoor gezorgd dat er veel meer agenten zijn die controleren of er aan de regels wordt gehouden.

Testen en toeristen[5]
Italië is niet de soepelste met testen; zo word je alleen getest met een doktersverklaring. Op het moment dat je een positieve testuitslag hebt, wordt ook je nabije omgeving verplicht getest. Tevens is de quarantaine periode nog steeds veertien dagen, dat terwijl Nederland het heeft verkort naar tien dagen. Toeristen werden ook gezien als gevaar, zo kregen vakantiegangers verplicht een coronatest op het vliegveld en dienden zij in quarantaine te wachten op de uitslag. Dit gold niet voor alle landen, alleen voor risicolanden. Spanje viel onder één van de risicolanden.

Spanje: winnaar van Europa.[6]
Spanje is momenteel het land binnen Europa met de meeste corona besmettingen. Dit is te wijten aan drie verschillende factoren. De eerste is het feestgedrag binnen Spanje. Discotheken waren in juni al open. Dit was aantrekkelijk voor veel toeristen. Ook nadat op bevel van de regering discotheken gesloten dienden te worden, ging het feesten vooralsnog door. Dit keer op de straten. Tevens zijn Spanjaarden zeer gehecht aan bars en restaurants. De Spaanse lunches die meestal tot twee uur kunnen duren zijn hier een bewijs van.

Families in Spanje zijn meestal ook groter, dé perfecte broedplaats voor corona. Vieringen, etentjes en al het andere wat je met familie viert worden meestal niet met alleen het gezin gedaan; de gehele familie hoort erbij. Het komt daarom ook vaker voor dat er meestal wordt gelogen dat ze uit hetzelfde huishouden komen; terwijl dit niet het geval is.

Het beleid van Spanje werd tevens ook veel soepeler dan aan het begin van de pandemie. Veel dingen waren weer toegestaan en politie was nergens meer te bekennen. Daarnaast kan het eventueel liggen aan de huizen in Spanje. Appartementencomplexen leiden tot dichtbevolktheid, waar het virus veel baat bij heeft. Net als Spanje doet Frankrijk het ook niet al te best.

Frankrijk[7]
Ook in Frankrijk gaat het er slechter aan toe vergeleken met het begin. Om te beginnen is er een andere sociale afstand in Frankrijk, namelijk één meter. Terwijl Frankrijk in het begin een strengere lockdown hanteerde, is hier niks meer van  te merken. Ook in Frankrijk worden  mondkapjes gedragen; toch is het bij terrassen niet zo veilig. Tafels houden niet veel afstand en tijdens het doen van een drankje is het meer dan logisch dat een mondkapje niet opblijft. Ook was het nachtleven weer op gang gekomen. Ook worden er veel testen afgenomen; zelfs als je gezond bent. Het preventief testen heeft weliswaar in Duitsland gewerkt maar dat betekent niet dat preventief dient te veranderen in ineffectief. Duitsland gebruikte het preventief testen namelijk vooral het netwerk van zieken, medisch personeel en leraren. Op deze manier werden uitbraken sneller ontdekt en was het beter behandelbaar. 

Turkije
Turkije heb ik meegemaakt, ook hier vielen veel verschillen mij op. Bij de grens van Turkije, indien je met de auto bent gekomen, wordt de gehele auto ondergespoten met desinfectiemiddel. Tevens word je temperatuur opgemeten met een ultrasonische camera van buitenaf. Indien het te hoog is, wordt er een ambulance gebeld voor een test. Temperatuurmetingen zijn daarbij onmisbaar geworden bij het Turkse straatbeeld. Apotheken, winkels, openbare ruimtes en hotels meten allemaal vooraf je temperatuur. Zonder een meting mag je de winkel niet betreden. Tevens is er een mondkapjesplicht. Indien hier niet aan wordt gehouden kan er een forse boete worden uitgeschreven.

Het testen gaat vrijwillig; indien je enige symptomen vertoont, kan je zelf naar het ziekenhuis gaan. Als er één persoon positief is getest hoeft de rest van het huishouden niet worden getest. Dit was ook bij mij het geval gezien ik zelf het virus te pakken heb gekregen. De positieve testuitslag krijg je meestal dezelfde dag of maximaal 24 uur later via de telefoon. Hierbij diende je wél door te geven met welke mensen je in aanraking bent geweest de afgelopen tien dagen. De quarantaineperiode is veertien dagen en indien je ondanks een positieve testuitslag naar buiten gaat, riskeer je een hoge boete of een eventuele gevangenisstraf van drie maanden.

In Turkije wordt er momenteel ook gedacht aan een enkelband voor positief geteste mensen. Dit is puur om te zien of deze mensen zich aan de regels houden. Het is nog niet aan de gang maar wel iets waar aan gedacht wordt. Turkije heeft geprobeerd om de regels te versoepelen; toen het duidelijk werd dat dit niet mogelijk was, is dit ook gelijk weer aangescherpt.

Het politieke effect

Tussen  veel landen is er veel verschil te merken qua aanpak. Dit komt door de grote invloed van politiek. Gezien het een internationaal probleem is wordt het veelal bovenaan de politieke agenda gezet. Dit heeft daarom ook een groot effect gehad op de internationale machtsverhouding. President Trump heeft onder andere veel kritiek ontvangen met zijn woordkeuzes. China daarentegen heeft juist meer respect ontvangen gezien hun inzet met bestrijding van het virus. Dit zorgt voor een duidelijke verschuiving tussen de Grootmachten.[8]

In Nederland heeft de aanpak veel kritiek opgeleverd op nationaal gebied. Een groot kritiekpunt zijn de nieuwe regels met betrekking tot de horeca. De directeur van Koninklijke Horeca Nederland, Dirk Beljaarts, spreekt daarom ook van “symboolpolitiek”. Het kabinet probeert zich sterk te houden, niet wetend dat het averechts gaat werken.

‘Jongeren worden de illegaliteit ingejaagd!’ klinkt het ook uit de horeca branche. Zo zijn veel van mening dat jongeren zich nu tegen het beleid gaan verzetten en afterparty’s elders organiseren[9]. In hoeverre treft de overheid blaam? In feite dienen wij als volk gezamenlijk tegen het virus te vechten. Dit gaat niet als we bij alles tegen het beleid in gaan. Hoe erg we ook tegen het beleid zijn, hoe erg we ook een hekel hebben aan de regels, hoe zat we corona ook zijn; we dienen door de zure appel heen te bijten willen we ons leven weer als de oude hebben.

CoronaMelder
Sinds het voorjaar is het ministerie van Volksgezondheid ook bezig geweest met een app genaamd CoronaMelder. Deze app heeft een bepaalde contactcode die uitgewisseld kan worden met mensen waarmee je in contact bent geweest, ook als je ze niet kent. De gegevens die worden uitgewisseld blijven tot veertien dagen opgeslagen in de app. Op deze manier kunnen mensen toch gewaarschuwd worden als ze in de buurt zijn geweest van mensen met het virus; ook als ze elkaar niet kennen.

Deze app had zelf ook de nodige ‘wachtlijst’. Er diende namelijk wel een wet voor uit te komen, gezien het gebruik er van persoonsgegevens uitwisselt. Deze wet is door allebei de Kamers goedgekeurd waarmee de app groen licht heeft gekregen. Het gebruik van de app is vrijwillig, het verplichten om deze app te gebruiken is namelijk wel strafbaar.[10]

Wat zegt het EVRM?
Er valt dus te concluderen dat er veel verschillen zijn tussen veel landen. Zo zijn er ook veel verschillen in cijfers. Het komt naar voren dat vooral landen met een strenger beleid het beter doen op dat gebied. Een belangrijk wetsartikel wat bij deze pandemie vooral aan orde komt is artikel 8 EVRM. In Nederland is er namelijk veel kritiek op het beleid en de regels. Veel burgers zijn van mening dat de overheid zich niet zoveel mag bemoeien met wat wij doen in ons privéleven en vinden de maatregelen een schending van onze vrijheid. Niet alleen de burgers hebben kritiek; ook de Tweede Kamer is niet tevreden.[11]

Artikel 8 EVRM voert in het eerste lid aan dat een ieder recht heeft op respect voor zijn  privéleven, zijn familie-en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie. In het tweede lid wordt er echter wel een beperking van dit recht opgenomen. Zo is er opgenomen dat er wél een inmenging van enig openbaar gezag is toegestaan mits dit bij de wet is voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk is in het belang van onder andere de nationale veiligheid en de openbare veiligheid.[12]Gezien de Coronawet goedkeuring van een meerderheid heeft gekregen van de Tweede Kamer kan deze binnenkort ingaan.[13] Het feit dat we te maken hebben met een pandemie toont ook de noodzakelijkheid aan voor zowel de nationale veiligheid en de openbare veiligheid. Voor nu dienen we het beste er van te maken en hopen op verandering. Tot die tijd: blijf veilig en thuis.


[1] Erik Jonk, 30 september 2020, “Dringend advies mondkapje geldt nu voor heel Nederland”, Metro (www.metronieuws.nl)

[2] Sterre Lindhout, 2 oktober 2020, “Waarom niet Nederland het coronawonderland is maar Duitsland”, de (www.devolkskrant.nl)

[3] Marlies van Leeuwen, 22 september 2020, “Famke Louise in voorjaar betaald door rijksoverheid voor coronacampagne: ‘Voortschrijdend inzicht’, Algemeen Dagblad (www.ad.nl)

[4] Jarl van der Ploeg, Maartje Bakker en Daan Kool, 22 september 2020, “Italië houdt corona onder de duim. In Spanje en Frankrijk gaat het mis. Hoezo?”, de Volkskrant (www.devolkskrant.nl)

[5] Jarl van der Ploeg, Maartje Bakker en Daan Kool, 22 september 2020, “Italië houdt corona onder de duim. In Spanje en Frankrijk gaat het mis. Hoezo?”, de Volkskrant (www.devolkskrant.nl)

[6] Jarl van der Ploeg, Maartje Bakker en Daan Kool, 22 september 2020, “Italië houdt corona onder de duim. In Spanje en Frankrijk gaat het mis. Hoezo?”, de Volkskrant (www.devolkskrant.nl)

[7] Jarl van der Ploeg, Maartje Bakker en Daan Kool, 22 september 2020, “Italië houdt corona onder de duim. In Spanje en Frankrijk gaat het mis. Hoezo?”, de Volkskrant (www.devolkskrant.nl)

[8] Laurie Macfarlane, 16 april 2020, “A spectre is haunting the West – the spectre of authoritarian capitalism”, OpenDemocracy (www.opendemocracy.net)

[9] Sebastiaan Quekel, 18 september 2020, “Grote zorgen bij Rutte: ‘Corona is bezig aan comeback’”, Algemeen Dagblad (www.ad.nl)

[10] Rik Wassens, 6 oktober 2020, “CoronaMelder zaterdag uitgerold na goedkeuring Eerste Kamer”, NRC (www.NRC.nl)

[11] Wilma Kieskamp, 22 september 2020, “Niet eerder was de kritiek van de Kamer op het coronabeleid zo hard”, Trouw (www.trouw.nl)

[12] Artikel 8 EVRM.

[13] Wendelmoet Boersema, 1 oktober 2020, “Akkoord spoedwet corona: geen bezoekverbod verpleeghuizen en Kamer krijgt laatste woord”, Trouw (www.trouw.nl)