De Meesterweek: praktijk binnen handbereik

Door: Thom van Ark

‘De brug slaan tussen theorie en praktijk.’ Als mij wordt gevraagd wat de Meesterweek inhoudt, is dit het antwoord wat ik geef. Als rechtenstudent aan de universiteit ben je zelf verantwoordelijk voor het opdoen van ervaring binnen de juridische wereld. Het belang van kennis over de praktijk ligt niet enkel bij het opbouwen van een mooi CV of bij het beheersen van de gedragsregels, maar ook – en nu spreek ik voor mijzelf – om te weten te komen waarom al die uren ‘strijden’ in de UB het waard zijn. Hoewel een proactieve houding zeker geen overbodige luxe is, kan het voor studenten lastig zijn om te weten waar en op welke wijze zij moeten beginnen met het opdoen van praktijkervaring. De Meesterweek biedt op dit punt uitkomst, waarover in dit artikel meer.

Allereerst stel ik mijzelf graag even voor. Mijn naam is Thom van Ark, ik ben 21 jaar en woon op kamers in het centrum van Rotterdam. Naast de focus op het tweede jaar van mijn rechtenstudie, mag ik mijzelf dit jaar ook Secretaris van de 31e Meesterweekcommissie noemen. In het weekend verschuift het zwaartepunt in mijn leven van de universiteit naar het terras, waar ik me bezighoud met het proeven van speciaalbier.
Als Secretaris ben ik verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de website en het organiseren van de ‘staffersperiode’. Tot slot treed ik op als aanspreekpunt voor (aanstaand) deelnemers en richt ik mij op de inschrijvingen. Schroom dus vooral niet om contact met mij op te zoeken voor informatie over de Meesterweek of gewoon een vlotte babbel! Mijn deelname aan de Meesterweek tijdens de afgelopen twee edities resulteerde in zowel zelfverzekerdheid over mijn studiekeuze, als inzicht in de juridische praktijkzijde. Dit motiveerde mij om onderdeel te worden van de 31e Meesterweekcommissie.

Al vanaf 1990 verbindt Stichting Meesterweek rechtenstudenten met advocatenkantoren, overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties, waarbij nagenoeg elk rechtsgebied gedurende twee weken wordt uitgelicht. Daar waar eerstejaarsstudenten de kans krijgen om te pleiten in de Rechtbank Rotterdam tijdens de Propedeusedag, is de Recruitmentdag voor een masterstudent de uitgelezen kans om met zijn favoriete advocatenkantoor in gesprek te gaan. Studenten kunnen op deze manier dus ‘spieken’ bij wat hen te wachten staat na de studententijd en hiervoor zelfs al een basis leggen.

Na 30 jaar Meesterweek reikt het aantal oud-commissieleden inmiddels tot de 180. Aan het einde van afgelopen collegejaar voegden zich daar zes nieuwe commissieleden bij als 31e Meesterweekcommissie, waaronder ikzelf als Secretaris. Mede omdat het vrouwenquotum ruimschoots wordt behaald door de aanwezigheid van mijn overige commissieleden, durf ik met zekerheid te zeggen dat het succes van afgelopen lustrumeditie in stijgende lijn zal worden voortgezet.

Echter, de Coronacrisis maakt aankomende editie tot een uitzonderlijke. Niet in de minste plaats omdat de door mij zo gewaardeerde borrels in beperktere mate plaatsvinden, maar voornamelijk omdat ‘afstand’ voor onbepaalde tijd het nieuwe normaal is. Hoewel de focus hierdoor zo nu en dan op andere punten moet worden gevestigd, merk ik dat deze ongewone situatie het najagen van vernieuwing voedt. Niet alleen met betrekking tot inachtneming van de geldende maatregelen, maar tevens het verbreden van de doeltreffendheid van de Meesterweek voor zowel studenten als onze partners. Hierover later meer via onze social media-kanalen!

Het is belangrijk om te weten dat de Meesterweek zich niet enkel beperkt tot de Rotterdamse rechtenstudent. Hoe begrijpelijk die gedachte ook is: het enige herleidbare naar Rotterdam is ons kantoor op de Erasmus Universiteit en mijn accent. Deelname aan het grootste juridische studentencongres van de Benelux staat vrij voor elke rechtenstudent in heel Nederland. De huidige Meesterweekcommissie zet zich dit jaar extra in voor toegankelijkheid naar de niet-EUR studenten.

2 december 2020 staat de themabekendmaking van de 31e Meesterweek gepland. Deze vindt (vooralsnog) traditiegetrouw plaats tijdens de welbekende borrel. Afhankelijk van de ontwikkelingen ga ik er – wellicht wat na├»ef – gewoon van uit iedereen deze dag te verwelkomen samen met mijn andere commissieleden.Mocht deze dag onverhoopt niet schikken of het enthousiasme zo groot zijn dat wachten tot 2 december geen optie is, neem dan vooral contact met ons op via de gegevens op www.meesterweek.nl. Daarnaast staat de deur van ons kantoor (H16-02) altijd open voor een kopje koffie met een goed gesprek!

Samen met mijn commissie vertrouw ik erop dat de 31e Meesterweek in al zijn facetten plaats zal vinden in februari 2021. Voor nu, namens de gehele Meesterweek, alle gezondheid toegewenst en wellicht tot 2 december bij de themabekendmakingsborrel!

Thom van Ark,
Namens de 31e Meesterweek