Gedetineerden moeten meebetalen aan eigen detentie

door:
De kosten van de opsporing en vervolging zullen deels op gedetineerden worden gaan verhaald. Daarnaast dienen gedetineerden in de toekomst een bijdrage te leveren voor hun verblijf in de cel.

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie hebben donderdag twee wetsvoorstellen die dat regelen, naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindslieden vinden het te rechtvaardigen dat veroordeelden die nu eenmaal zelf de wet hebben overtreden, ook deels verantwoordelijk worden voor de kosten van politie en Openbaar Ministerie, in tegenstelling tot de samenleving.

De bijdrage is reeds vastgesteld op een bedrag, 16 euro per dag, met een maximum van twee jaar. Dit geldt niet alleen voor gedetineerden, ook de ouders van jeugdige veroordeelden en tbs’ers dienen dit bedrag te betalen. De bijdrage die de ouders dienen te leveren wordt wel lager, maar de gedachte erachter is dat de overheid een deel van de verzorging overneemt. Wanneer de jeugdige veroordeelden niet vast zouden zitten, zouden de ouders deze verzorging dienen te bekostigen.