Interview: Het Rechtenstudentje!

door:
Vrijwel elke rechtenstudent die op Facebook te vinden is, kent Het Rechtenstudentje wel. De pagina bestaat nog niet zo lang, maar is al razend populair. Onlangs behaalden ze de 10.000 likes en om dit te vieren, interviewde Fiat Justitia Sylvia Kuijsten, de bedenker en oprichter van de pagina. Waar komt het idee van de pagina vandaan en hoe komt ze aan haar inspiratie? We vroegen het haar allemaal!

Zou je om te beginnen wat meer over jezelf kunnen vertellen?

Mijn naam is Sylvia Kuijsten, 25 jaar. Ik heb begin 2014 mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan Tilburg University afgerond en volg sinds september 2014 de master Forensica, Criminologie en Rechtspleging aan Maastricht University. Als alles volgens plan verloopt, studeer ik in maart 2016 af. Het uiteindelijke doel is een baan als strafrechter. Naast mijn master volg ik nog een thuisstudie Mediation, die afwisseling houdt het leuk. Om treinkaartjes en een boterham te kunnen betalen, werk ik als theaterrecensent en columnist voor het Tilburgse universiteitsblad Univers en ben ik freelance copywriter en tekstcorrector, dat voornamelijk inhoudt dat ik advertorials schrijf voor bedrijven en scripties nakijk van medestudenten.

Je bent dus de hoofdredacteur van de pagina Het Rechtenstudentje, maar wat is het eigenlijk voor pagina?

Het is een platform voor Nederlandse hbo- en universitaire rechtenstudenten. We delen er juridisch nieuws, uitwerkingen van belangrijke jurisprudentie (doorgaans ook verplichte collegestof) en allerlei berichten uit het studentenleven, zoals columns, makkelijke en budgetvriendelijke recepten, interviews over stages en bijzondere hobby’s en recensies over alles wat rechtenstudenten interessant zouden kunnen vinden. We proberen serieus nieuws af te wisselen met ontspannend leesmateriaal en daarbij zoveel mogelijk rechtsgebieden te betrekken, zodat er voor ieder wat wils is. Het doel is om rechtenstudenten uit het hele land bij elkaar te brengen en nóg enthousiaster te maken over hun studie.

Hoe is het idee ontstaan om deze facebookpagina op te richten?

Het Rechtenstudentje ontstond afgelopen mei op een druilerige dinsdagmiddag. Ik las op Twitter wat interessante rechtengerelateerde berichten en vond het zonde dat veel rechtenstudenten deze waarschijnlijk nooit onder ogen zouden krijgen. Nu blog ik zelf al jaren op mijn persoonlijke website, maar daar paste nieuws over het recht eigenlijk niet echt tussen. Een aparte Facebookpagina waarop ik dan wel zulke berichten kon plaatsen, was daarom in mijn ogen een logische keuze. Ik maakte de pagina aan, nodigde wat vriend(inn)en en studiegenoten uit om deze te gaan volgen en de rest ging eigenlijk vanzelf. In augustus kwam dankzij een goede vriendin de bijbehorende website online en werd Het Rechtenstudentje voorzien van een redactie, die momenteel uit zestien studenten bestaat. Bij de samenstelling van de redactie heb ik met name gelet op studiefase, onderwijsinstelling en interesses qua rechtsgebieden. Daaruit is een fijne, enthousiaste groep ontstaan met een grote diversiteit qua achtergrond.

Waar haal je je inspiratie vandaan om artikelen te schrijven?

Dat is vooral een kwestie van het nieuws volgen, maar ook van het bijhouden wat er tijdens colleges wordt behandeld. Aangezien de redactie verspreid zit over het hele land, hebben we een aardig goed beeld van wat er bij de verschillende universiteiten en hbo-instellingen speelt.

Had je verwacht dat het zo groot zou worden? En waarom denk je dat Het Rechtenstudentje zoveel likes op Facebook heeft?

Nee, zeker niet! Het begon als een uitprobeersel en een manier om voor mezelf fijn leesmateriaal voor mijn studie te verzamelen. Dat anderen dat graag volgen, is – zeker nu de pagina blijft groeien – wat onwerkelijk. Het is fantastisch om te zien dat volgers enthousiast reageren op de berichten die we plaatsen en vooral dat medestudenten bereid zijn om hun vrije tijd aan het schrijven van artikelen voor Het Rechtenstudentje te besteden. Ik ben dan ook oprecht blij en trots op mijn redactieleden.

Welke artikelen doen het het best?

Dat zijn voornamelijk de columns en de jurisprudentiestukken. De eerste vormen even een afleiding van het studeren, de tweede zijn nuttig als naslagwerk. Ik denk in ieder geval dat dat de reden is waarom deze stukken het meest worden gelezen.

Er is wel wat concurrentie op het gebied van juridische pagina’s. Hoe zorg je ervoor dat men toch Het Rechtenstudentje blijft lezen?

Ik geloof niet dat ‘concurrentie’ hier het juiste woord is. Ik lees zelf graag de berichten op andere juridische pagina’s, dus op het moment dat ik die als concurrentie ga zien, moet iemand me even een schop onder m’n kont geven. De pagina’s hebben doorgaans ook een eigen publiek, dus kunnen volgens mij prima naast elkaar bestaan. Ik zie daar in ieder geval geen probleem. Wel probeer ik er rekening mee te houden dat we niet te veel dezelfde content delen als op andere juridische pagina’s. Zie ik dus bepaald nieuws al op een soortgelijke pagina staan, dan kies ik er liever voor om iets anders te plaatsen. Toch is het niet te voorkomen dat er wel eens hetzelfde wordt gedeeld, zeker omdat ik berichten soms dagen van tevoren al inplan. Ik hoop in ieder geval studenten aan ons platform te binden door de combinatie van berichten van andere media en de stukken die we zelf als redactie schrijven.

Wat onderscheidt de pagina van andere pagina’s?

De meeste pagina’s lijken een bepaalde niche te hebben, of dat nu qua onderwijsinstelling, persoon of rechtsgebied is. Het Rechtenstudentje is voor alle rechtenstudenten, ongeacht studieniveau, studiefase, onderwijsinstelling of rechtsgebied. Dat is zowel een voor- als een nadeel, maar het is na maanden nog steeds leuk om dagelijks mee bezig te zijn. Hoe cliché het ook klinkt, dat is echt het belangrijkste.

Wat zijn de plannen voor de toekomst van de pagina?

De afgelopen maanden zijn er al veel stappen gezet. De komende tijd is het vooral de bedoeling om dat stabiel te houden en een archief op de website op te bouwen waaruit lezers kunnen putten. Ik krijg het naast het afronden van de laatste mastervakken ook druk met mijn scriptie, dus echte grote nieuwe ontwikkelingen zullen na maart plaatsvinden. Plannen en dromen zijn er in ieder geval nog genoeg; die variëren van nieuwe rubrieken toevoegen aan de website en uitbreiden van ons lezerspubliek tot het opzetten van een online magazine.

Als je Het Rechtenstudentje nog niet geliket hebt op Facebook, doe dit dan hier nog even!