Interview met prof. dr. mr. Eddy Bauw (hoogleraar Privaatrecht en raadsheer Gerechtshof Den Haag)

Voor de Skillsweek en de Themaweek die in het teken staat van ‘Vooruitgang’ zetten we de schijnwerper op iemand die veel weet over het thema ‘Chase Your Career’. Begonnen bij het begin en uitgegroeid naar een grote aanwinst binnen het recht; ik heb het over Eddy Bauw, hoogleraar Privaatrecht aan de Universiteit Utrecht en daarnaast raadsheer in het Gerechtshof Den Haag.

 

 

Waar heeft u uw studie gedaan?

Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

 

Heeft u naast uw studie bijbaantjes gehad, zo ja welke?

Ja, de gebruikelijke horecabaantjes en juridische spreekuren in buurthuizen in Amsterdam (heel leerzaam en een echte aanrader!)

 

Bent u lid geweest van een studievereniging of studentenvereniging?

Nee. Ik ben nu wel beschermheer van een studievereniging en dat is heel inspirerend.

 

Wat voor master heeft u gedaan?

De bachelor-master-structuur bestond toen ik studeerde nog niet. Mijn afstudeerrichting was Privaatrecht en mijn doctoraalscriptie (nu masterscriptie) lag op het gebied van het arbeidsrecht.

 

Welke fulltime baan bent u mee begonnen na uw studie?

Ik ben begonnen als docent en onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam.

 

Hoe belangrijk vind u het om te werken aan je cv?

Een goed cv is natuurlijk belangrijk. Ik ben voorzitter van de vakgroep en bij sollicitaties kijken wij daar uiteraard goed naar. Maar je moet je keuze voor activiteiten of werk niet laten bepalen door hoe het zal staan op je cv. Jouw keuze bepaalt je cv en niet andersom. Denk ook niet: hoe meer hoe beter. Voor een werkgever is vooral van belang wat het inhoudelijk heeft betekend en wat het je heeft geleerd.

 

Wat heeft u gedaan om een cv op te bouwen?

Voor wat betreft werk heb ik de keuzes gemaakt die ik toch al wilde maken en het cv daarbij niet in het achterhoofd gehad. Daarnaast gekeken naar maatschappelijke activiteiten die relevante ervaring opleveren.

 

Heeft u nog tips voor studenten die klaar zijn met hun master en werk zoeken?

De tip is eigenlijk bedoeld voor studenten in de fase daarvoor: stel de keuze van welk werk je ambieert niet uit. Ik merk dat veel masterstudenten nog steeds geen beeld hebben van wat ze nou eigenlijk willen; waar hun hart ligt. Wacht daar niet mee, zodat je al bij de keuze van bijvoorbeeld het onderwerp van de masterscriptie meer profiel aan je cv kan geven.

Verder is je eerste baan heel bepalend voor het verder verloop van je carrière. Solliciteer daarom in het eerste jaar niet op werk om maar ‘aan de slag’ te kunnen gaan, maar wees selectief. Voordat je het weet blijf je hangen in werk waarvoor je niet echt hebt gekozen.

 

Heeft u dingen die u achteraf anders had gedaan, met de kennis die u nu heeft?

Nee, ik ben tevreden over de keuzes die ik heb gemaakt.