Levenslange proeftijd voor gevaarlijke ex-gedetineerden

door:
De Tweede Kamer wil dat gevaarlijke ex-gedetineerden een levenslange proeftijd opgelegd kunnen krijgen. Een kamermeerderheid en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven zijn voor een idee van het CDA om reclassering de mogelijkheid te geven iemand de rest van zijn leven in de gaten te houden. Nadat een dader zijn straf heeft uitgezeten, kan de rechter nu de proeftijd een keer verlengen met twee jaar.

De Tweede Kamer wil het aanpassen zodat de rechter de proeftijd elke twee jaar kan verlengen, desnoods tot levenslang. In sommige gevallen zou het nodig zijn de proeftijd eeuwig te laten duren, bijvoorbeeld bij zedendelinquenten en zware geweldplegers. 

Het plan van het CDA is een aanpassing van plannen die Teeven al had om iemand levenslang toezicht op te kunnen leggen. Dat toezicht moet voor de celstraf al worden opgelegd en zou dus niet meer kunnen gelden voor zware criminelen die nu al in de cel zitten en binnenkort vrijkomen. 

Tijdens de proeftijd die ingaat nadat iemand dus zijn straf heeft uitgezeten, kunnen meer voorwaarden geleden waar de crimineel zich aan moet houden. Als hij zich niet aan die voorwaarden houdt, kan een voorwaardelijke straf die is opgelegd ten uitvoer worden gebracht. 

Het initiatief wordt gesteund door VVD, PvdA en PVV. Ook de staatssecretaris is positief. Dit geeft de mogelijkheid om mensen nog te corrigeren al ze vrij zijn. Dat is een goed idee, zegt Teeven tegen het AD. 

De plannen worden donderdag verder besproken. 

Lees meer over

Teeven
Proeftijd