Netflix and no chill

door:
Netflix, Spotify en videoland zijn apps en services die de meeste mensen wel kennen. Er worden vele minuten van ons dagelijks leven besteed aan de series en muziek die worden aangeboden. Dit voorrecht is echter niet gratis en vereist een abonnement met een maandelijkse betaling. Het bedrag dat betaald moet worden zal bij de meeste mensen een van de lagere maandelijkse kosten zijn die automatisch ge├»ncasseerd wordt. Maar toch is er een effici├źntere manier voor het gebruik van deze streamingdiensten: je account delen. Je hoort vaak genoeg dat men zijn of haar wachtwoord met vrienden of familie deelt zodat zij er ook gebruik van kunnen maken. De kosten worden verdeeld en zo voelt het als een hele kleinere uitgave. Maar, dit kan binnenkort gaan veranderen omdat Netflix de verschillende abonnementen duurder wilt gaan maken.

Netflix heeft verschillende soorten abonnementen:
1. Basic (SD): je kan op 1 scherm kijken in standard defenition.
2. Standaard (HD): je kan op 2 schermen tegelijk kijken in High Defenition.
3. Premium (ultra HD): je kan op 4 schermen tegelijk kijken in Ultra High Defenition.

Logischerwijs gaat het hier dus om de problemen omtrent het basic abonnement. De andere abonnementen zijn juist bedoeld om te delen en worden dan ook vaak in gezins- of familieverband gebruikt. Netflix kan het gebruik van hun service monitoren en in de gaten houden. Zo kunnen ze door verschillende patronen en factoren (locatie waarvan je streamt, hoe laat, wat voor genres) bepalen of een account gedeeld wordt of niet. Er is nog niet concreet aangegeven of er ook opgetreden wordt met hevige maatregels zoals extra kosten of tijdelijk geen toegang tot het account. Wel wilt Netflix waarschuwingen gaan uitdelen en de duurdere abonnementen aanbieden.

Bij Spotify ligt het net wat anders, wanneer je je wachtwoord deelt en de ander maakt gebruik van de service, dan stopt de app met het afspelen van muziek op jouw telefoon. Een ander abonnement waarbij je op meerdere schermen of apparaten tegelijkertijd muziek kan luisteren is er niet. Wel is er een family-abonnement, hiermee kan je een groep van 6 personen maken waarbij de Spotify gebruikers woonachtig moeten zijn op hetzelfde adres. Vervolgens moet er simpelweg 1 bedrag betaald worden (uiteraard voordeliger dan een individueel abonnement). Dit is een mogelijkheid voor Netflix om het delen van wachtwoorden tegen te gaan.`

In Amerika is het wat gecompliceerder. Daar kan het onder bepaalde omstandigheden strafbaar zijn om je Netflix-wachtwoord te delen. Officieel gezien staat er in de gebruiksvoorwaarden die je moet aanvinken wanneer je een Netflix abonnement afsluit dat het voor de eigenaar niet is toegestaan om zijn wachtwoord met derden te delen. Dit wordt echter niet door Netflix gehandhaafd, zolang je er geen misbruik van maakt. Dit is bijvoorbeeld wel het geval wanneer je je wachtwoord te koop aanbied, of wanneer je je wachtwoord met een onevenredig grote hoeveelheid mensen deelt.

In Nederland is het niet strafbaar. Een manier waarop het zou kunnen is omdat er in strijd wordt gehandeld met de gebruikersvoorwaarden. Een 2emanier is via art 326c Sr, dat artikel stelt het gebruik van een betaaldienst zonder ervoor te betalen strafbaar. Het probleem ligt bij de grammaticale betekenis achter de woorden van het artikel. De dienst (Netflix, Spotify etc.) is immers betaald door de hoofdgebruiker. Ook mag er  zo vaak gebruik van worden gemaakt als de betalende persoon wil. 

Netflix is dus passief wanneer het aankomt op het delen van je wachtwoord. Je zult in ieder geval niet voor de rechter gesleept worden. het ergste  wat kan gebeuren is dat je account wordt gedeactiveerd of dat je een geldbedrag moet overmaken. Toch zijn er wel wat ‘soft-measures’ die Netflix wil gaan nemen. Zo wordt het abonnement waarschijnlijk duurder als gevolg van overmatig delen. 

Huidige abonnementen:

Nieuw abonnement:


Zoals je ziet verandert er niet veel voor de mensen met een basic abonnement, voor de andere abonnementen zijn er dus wel veranderingen. De grootste verandering is dat er een 4eabonnement wordt toegevoegd. Als je bedenkt dat 12% van de gebruikers derden zijn die niet betalen en Netflix hierdoor maar liefst 10 miljard per jaar misloopt is deze verandering misschien toch niet zo vreemd.

In Amerika zijn de wijzigingen al doorgevoerd, de basis abonnementen zijn daar al met 2 dollar gestegen. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat we met zijn allen meer gaan betalen…

Bronnen:
Netflix-nederland.nl, ‘wat kost een netflix abbonnement
R. Mens, ‘netflix wil iedereen die abbonnement deelt meer laten betalen’, 4 juli 2018
D. Housman, ‘Is It OK to Share Your Netflix Account? The Legal Lowdown on Log-in Sharing at Nine Popular Services’, 5 juli 2018
N. Korevaar, ‘Oeps: ‘Delen van Netflix accounts wordt onmogelijk’, 10 janurari 2019