Sneller de cel in

door:
Mensen die worden veroordeeld tot een gevangenisstraf worden te laat daadwerkelijk in de gevangenis gezet. Teeven wil hiervoor een oplossing en komt met een limiet van 30 dagen om een veroordeelde de cel in te krijgen.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft in het ochtendprogramma WNL op Zondag verteld dat hij wil dat iedereen die een gevangenisstraf moet uitzitten binnen 30 dagen na uitspraak achter de tralies komen te zitten. Dit omdat er steeds meer mensen zijn die delen van hun straf ontlopen of zelfs helemaal niet nakomen.

Op dit moment lopen er nog 12.000 mensen vrij rond die eigenlijk in de cel zouden moeten zitten. In 4 procent van de gevallen gaat het om straffen waarbij de gevangenisstraf langer dan 1 jaar bedraagt. De overgrote meerderheid van de gevallen heeft echter betrekking op de gevangenisstraffen van veel kortere periodes; minder dan 3 maanden. Hierbij kan gedacht worden aan inbraak, autodiefstal en supermarktdiefstal.

Volgens Teeven is er genoeg celruimte om deze mensen achter de tralies te zetten en om een nieuwe regeling hierop aan te laten sluiten. Op deze manier komen mensen dus sneller van hun straf af en is de rompslomp eromheen kleiner. Met het oog op de bezuinigingen zou dit een prima voorstel zijn. Het kost nu namelijk nog te veel tijd en inspanning van de overheid om deze mensen in de cel te krijgen. Door de binnen-30-dagen-de-cel-in-regeling voorkom je geldverspilling.

Teeven is bezig met een wetsvoorstel waarbij de regie over de uitvoering van de straf verschuift van het Openbaar Ministerie naar de minister van Justitie. Mocht dit wetsvoorstel doorgevoerd worden, dan zal dit een ingrijpende herziening van het rechtsstelsel zijn.

Teeven denkt dat zijn plannen over anderhalf jaar gerealiseerd zullen zijn.