Teeven: Gemeenten krijgen geen geld voor opvang illegalen

door:
In een uitspraak van het Europees Comité voor de Sociale Rechten is onlangs gezegd dat er een basisopvang voor illegalen moet zijn. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil gemeenten geen geld voor deze opvang geven, ook al eist de oppositie dit wel met het oog op aankomende winter.

Volgens het comité van de Raad van Europa moet er een basisopvang zijn voor illegalen. Deze basisopvang dient te bestaan uit de 3 B’s: bed, bad en brood. Teeven gaf vervolgens aan een bijeenkomst van het Comité van Ministers af te wachten voordat er verdere maatregelen worden genomen. Die bijeenkomst zal in februari zijn, wanneer de winter dus al over de helft is.

Tot die tijd wil Teeven geen maatregelen nemen, zo bleek vandaag tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer. Met de winter in aantocht had de oppositie dit wel geëist. Gemeenten die alsnog voorzien in winteropvang voor illegalen, zullen dit dus zelf moeten betalen. De uitspraak van het comité verandert niks aan het kabinetsbeleid, aldus de staatssecretaris. Hij wees daarnaast op de winterkouderegeling die in werking treedt zodra het vriest, waardoor er wel opvangmogelijkheden zijn. Dit tot de frustratie van de oppositie. Links wil dat het advies van het comité helemaal wordt omarmd en rechts wil er juist helemaal niets van weten.

Het definitieve besluit over opvang van illegalen volgt dus niet voor februari 2015.

Lees meer over

Teeven
gemeenten
illegalen