Teeven wil vaker speciale straf voor veelplegers

door:
?Staatssecretaris Teeven van Justitie wil dat criminelen die keer op keer in de fout gaan, vaker een speciale straf opgelegd krijgen. Deze ISD-maatregel zorgt ervoor dat ze langer vast zitten en intensiever worden begeleid.

Volgens Teeven is de maatregel een succes. We moeten m meer gebruiken. Het levert echt heel veel op. Mensen die meer dan 10 misdrijven hebben gepleegd, komen voor de straf in aanmerking. Dit zijn mensen die vaak verslaafd zijn. Ze plegen voortdurend winkeldiefstallen, woninginbraken en autokraken, aldus Teeven.

Toch krijgen maar weinig mensen de straf opgelegd In 2011 kregen nog 270 veelplegers een ISD-maatregel opgelegd, in 2013 waren dat er slechts 197. Wie een ISD-maatregel krijgt, kan twee jaar worden vastgehouden en wordt intensief behandeld. Teeven: Ze zitten niet alleen hun straf uit, maar hun verslaving wordt behandeld of ze moeten een studie doen.

Uit onderzoek door het WODC blijkt dat mensen na zon maatregel minder vaak de fout in gaan. Na 2 jaar heeft 74 procent gerecidiveerd, terwijl dat voor vergelijkbare criminelen die een gewone gevangenisstraf krijgen 85 procent is.

Omdat veelplegers die een ISD-maatregel krijgen opgelegd langer vastzitten, kunnen zij minder misdrijven plegen. Uit een voorzichtige schatting van het WODC blijkt dat gemiddeld per ISD-straf 3 diefstallen, een inbraak, een vernieling, een mishandeling en nog twee andere misdrijven worden voorkomen.

Uit ander onderzoek blijkt dat de ISD-maatregel weinig wordt opgelegd aan jonge veelplegers. Slechts 1,9 procent van hen kreeg deze straf. Onder oudere veelplegers was dat 7,7 procent. Volgens de onderzoekers komt dat doordat veel instanties te weinig weten over de maatregel.

Daarom begint Teeven aan een voorlichtingsronde, om ervoor te zorgen dat rechters en officieren van justitie meer te weten komen over de maatregel. Ook begint hij op verschillende plekken proeven om meer aandacht voor de maatregel te krijgen. 

Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG), de instantie die 95 procent van ISDers begeleidt, is blij dat Teeven de maatregel vaker wil inzetten. Vaak is namelijk een verslaving het onderliggende probleem bij de veelplegers.

Volgens SVG-directeur Edwin ten Holte vinden veel rechters een celstraf van twee jaar te zwaar. Maar als we die twee jaar gebruiken om de verslaafde veelpleger te behandelen, dan is de maatregel goed en zijn die twee jaar broodnodig.