Studenten aan het woord: Marie-Claire Doesburg

Hoe is het om voorzitter te zijn van de Meesterweek?

Kun je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Marie-Claire Doesburg, maar binnen de commissie word ik Does genoemd. Vorig jaar ben ik voorzitter geweest van de Eurekaweek Commissie en dit jaar ben ik voorzitter van de Meesterweek Commissie.”

Waarom heb je gesolliciteerd voor de Meesterweek?

“Ik twijfelde vorig jaar al om te solliciteren voor de Meesterweek, alleen dit jaar kwam het beter uit. Ik had namelijk de minor al gedaan, waardoor ik de periode september, oktober en halverwege november vrij had. Deze periode wilde ik graag met iets invullen. De Meesterweek vond ik sowieso een tof concept. Daarbij was ik vorig jaar staffer van de Meesterweek en heb ik ook deelgenomen aan de 31e editie van de Meesterweek, dus het leek me heel leuk om de voorzitter van de 32e Meesterweek te mogen zijn. Toen heb ik gesolliciteerd. Ik wilde immers graag bij de Meesterweek Commissie, zodat ik meer ervaring op kon doen, vaardigheden kon ontwikkelen, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen, zeker na de coronaperiode. Ik wilde mezelf graag ontwikkelen. Uiteindelijk ben ik voorzitter geworden. ”

Wat was je functie en welke taken kwamen daarbij kijken?

“Zoals eerder benoemd, had ik de functie van voorzitter. Je hebt hierbij verschillende taken. Je zorgt er onder andere voor dat de sfeer binnen de commissie goed is. Hiervoor plan je leuke dingen in en ben je het aanspreekpunt en de verantwoordelijke voor alle problemen. Ik had ook alle contacten met Margot, de Commissaris Carrière en tevens verantwoordelijk bestuurslid binnen de JFR. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor de opening van de Meesterweek. Deze moet immers feestelijk worden ingeluid. Aan het begin help je ook veel bij de externe betrekkingen. Dit houdt in dat je in gesprek gaat met kantoren en instanties over eventuele samenwerkingen en sponsormogelijkheden. Ook doe je nog heel veel dingen waar je eigenlijk in eerste instantie niet over nadenkt, zoals het beleidsweekend organiseren, helpen bij de kleine dingen en problemen, de marketing helpen met bijvoorbeeld Instagram posts, de penningmeester helpen bij het schrijven van de e-mails, etcetera. Je helpt iedereen eigenlijk naast je eigen functie. Hierdoor was het erg veelzijdig.”

Hoeveel tijd was je kwijt aan de Meesterweek Commissie? Kon je er nog vakken naast volgen?

“Dit jaar was de Meesterweek wegens omstandigheden een maand eerder dan normaal, namelijk eind januari. Hierdoor schoof alles een beetje op. Wij zaten in september één dag in de week samen. In oktober waren we twee dagen in de week op kantoor en in het begin van november drie dagen in de week. Halverwege november waren we fulltime met de Meesterweek bezig. Deze fulltime periode liep door tot en met de Meesterweek in januari.

In september en oktober had ik geen minor, dus toen hoefde ik geen vakken te volgen. Echter, ik werkte wel twee volle dagen per week. Vanaf november - toen we fulltime naar kantoor gingen - ben ik gestopt met werken voor drie maanden, maar ik had hier wel twee vakken naast; Burgerlijk Procesrecht en een extra mastervak. Ik heb deze vakken allebei gehaald. Binnen de commissie heeft iedereen z’n vakken gehaald. Dit ging wel gepaard met goed plannen. We zaten van 10.00 uur tot 17.00 uur op kantoor, hierna gingen we samen eten en daarna gingen we leren in de UB. Je moet gestructureerd te werk gaan, maar je vakken halen is te doen. Echter, als je de Meesterweek, een baantje en vakken hebt, wordt het veel. Hier moet je wel rekening mee houden. Ik heb gelukkig mijn baantje bij een advocatenkantoor voor drie maanden op pauze kunnen zetten. Mijn bazen kenden de Meesterweek en hadden hier dan ook begrip voor.”

Wat heb je geleerd van je tijd als voorzitter van de Meesterweek?

“Je leert vooral jezelf erg kennen. Je moet binnen een groep oplossingen vinden, iedereen proberen tevreden te houden, maar ook kritiek kunnen geven. Hierdoor leer je hoe je te werk moet gaan binnen een groepsverband. Zo ben ik erachter gekomen dat ik vrij confrontatievermijdend was. Ik kan nu veel meer op de voorgrond stappen als ik het ergens niet mee eens bent. Daarnaast leer je jezelf presenteren en natuurlijk leer je goed samen te werken.”

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt tijdens je tijd als voorzitter van de Meesterweek?

“Ik vond de opening het leukste. We hadden super toffe sprekers dit jaar. Ook de Recruitmentdag was erg leuk en het eindfeest was een groot succes. Je werkt zo lang naar de Meesterweek toe en het is het allerleukste als je dit dan uiteindelijk allemaal samen ziet komen.”

Waarom zouden mensen moeten solliciteren voor de 33e editie van de Meesterweek?

“Je leert ontzettend veel mensen kennen, je leert jezelf kennen en het staat natuurlijk leuk op je CV. Dit laatste moet echter niet de hoofdreden zijn, want dan gaat het tegenvallen. Je moet het écht leuk vinden om een evenement neer te zetten, samen te werken met elkaar en met partners. Daarnaast krijg je er een nieuwe vriendengroep bij. We zijn met de commissie erg hecht geworden. Op een gegeven moment zag ik de meiden meer dan mijn eigen vriend.”