Een kijkje in de Redactie Commissie

Een kijkje in de Redactie Commissie

Leuke en leerzame momenten, mooie vriendschappen en misvattingen over de Redactie Commissie

Door: Eva Priester

 

Met het laatste tentamen in zicht nadert het einde van dit collegejaar. Het jaar is voorbij gevlogen. In het afgelopen jaar heeft de Redactie Commissie met veel plezier artikelen voor u geschreven. In dit artikel zullen de leden van de commissie een kleine blik geven in hoe zij dit jaar hebben beleefd. 

Wat was jullie leukste moment in de commissie afgelopen jaar?

Latasha:
Als ik een leukste moment moet kiezen, dan kies ik voor het interview dat ik laatst heb afgenomen. Wij hadden bedacht om een artikel te schrijven over de masterkeuze. Hiervoor hebben wij contact opgenomen met het team van Erasmus School of Law die zich bezighoudt met de masters. Uiteindelijk mochten wij een interview houden met Maarten Verbrugh, de vice-decaan van de masteropleiding van onze faculteit. Een interview neem je niet elke dag af, dat maakte de ervaring extra leuk!

Yasmina:
Er zijn meerdere momenten ontzettend leuk geweest. Ik heb eigenlijk het meest genoten van de informele activiteiten die wij met de commissie hebben ondernomen. Zo zijn wij met z’n allen gaan glowgolfen (waar ik uiteindelijk laatste werd). Ook hebben wij regelmatig met de commissie een drankje gedaan, zijn we met een deel mee geweest op actievenweekend en ook bij het actievenbedankdiner waren wij van de partij. Door al deze leuke activiteiten zijn er mooie vriendschappen ontstaan. 

Wat nemen jullie mee uit het jaar in de commissie?

Latasha:
Afgelopen jaar was ik de voorzitter van de Redactie Commissie. Als voorzitter hou je je bezig met al het reilen en zeilen van Fiat Justitia. De functie van voorzitter is heel divers, wat het erg leuk maakt. Je bent het aanspreekpunt van alle commissieleden en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Hierdoor ben je bezig met alle aspecten van Fiat Justitia. Het afgelopen jaar was voor mij erg leerzaam, ik heb mijzelf ontwikkeld op het gebied van taal en leidinggeven. Daarnaast maak je nieuwe vriendschappen in een commissie die ik ook zeker meeneem naar de toekomst!

Bo:
Dit jaar heb ik samen met Latasha de artikelen nagekeken als eindredacteur. Ik kon hierdoor mijn mede-redactieleden helpen hun stuk nog beter te maken. Naast duidelijke spelling- en interpunctiefouten heb ik ook veel gelet op zinsbouw en leesgemak. Door hier veel op te letten heb ik niet alleen mijn commissieleden geholpen maar ben ik hier zelf ook beter op gaan letten in mijn eigen artikelen. Ik kijk met trots terug hoe ik dit afgelopen jaar gegroeid ben in mijn taal. Verder heb ik goede vriendschappen gemaakt in de Redactie Commissie en daarbuiten als actief lid bij de JFR. Dat is natuurlijk het leukste wat ik meeneem van dit jaar. 

 Zou je nog een keer voor de Redactie Commissie kiezen en waarom?

Bo:
Ik ga volgend jaar zeker weer solliciteren voor de Redactie Commissie. Dit omdat ik de afgelopen twee jaar leuke mensen heb ontmoet en ik graag weer nieuwe mensen wil leren kennen in een kersverse commissie. Ik vind het schrijven van artikelen elk jaar leuker en ik haal hier ook echt voldoening uit. Ik hoop met mijn ervaringen uit de afgelopen commissies een hoop tips te kunnen geven aan de nieuwe leden en hun schrijfvaardigheid een boost te geven. Ook zou ik graag willen helpen bij het verbeteren van het bereik van Fiat Justitia, zodat de artikelen de aandacht krijgen die ze verdienen. Kortom, mijn tijd bij de Redactie Commissie is nog niet voorbij. 

Gijs-Erik:
Ik heb dit jaar een zeer aangename ervaring gehad bij de Redactie Commissie! Mijn leergierigheid kon ik goed kwijt in het schrijven van de artikelen en ik heb er fijne schrijf- en onderzoeksvaardigheden aan overgehouden. Volgend jaar heb ik weer voor de Redactie Commissie gekozen. Ik heb namelijk gesolliciteerd voor de functie van voorzitter. Ik wil de aangeleerde vaardigheden overbrengen op de nieuwe leden en ik hoop ervoor te kunnen zorgen dat er weer een hechte groep ontstaat. Mocht ik deze functie gaan vervullen, wil ik graag beter in kaart brengen wie onze lezers zijn, en bekijken hoe wij de Fiat Justitia nog aantrekkelijker kunnen maken voor studenten. Ieder jaar interessante artikelen, voor ieder wat wils! Mocht ik nog niet geschikt zijn voor de functie als voorzitter, zal ik mij zeker weer aanmelden als lid voor de Redactie Commissie. 

Wat is een misvatting over de Redactie Commissie?

Quinten:
Een misvatting over de Redactie Commissie is dat je de gehele dag alleen in je zolderkamer artikelen aan het schrijven bent. Het leuke aan het werken in het team is dat je geregeld met elkaar brainstormt en elkaar uitdaagt om het scherpste en best doordachte artikel te creëren. Door de interviews die je tijdens je research doet kom je interessante mensen tegen, mensen die wellicht handig kunnen zijn voor in je latere carrière. Een andere misvatting is dat veel mensen denken dat je vanaf het begin goed literair onderlegd moet zijn en dat je moet weten hoe je een goed lopend verhaal schrijft. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar zie ik een enorm verschil tussen mijn eerste en laatste artikel. Je leert jezelf gaandeweg een eigen schrijfstijl aan welke ook tijdens je verdere studie goed van pas kan komen. 

Eva:
Een misvatting over de Redactie Commissie is dat het een saaie informele commissie is. Dat is totaal niet waar! Elke maand moet je een artikel schrijven, wat het leuk maakt is dat je zelf een onderwerp mag uitkiezen waar jij interesse in hebt. Van schrijven over een belangrijke zaak uit het strafrecht tot het interviewen van je medestudenten. Zelf was ik aan het begin van het jaar bang dat mijn schrijfniveau niet hoog genoeg was, maar met behulp van de feedback wordt het schrijven van de artikelen steeds makkelijker en leuker. Daarnaast zit je in een grote commissie waar je allerlei verschillende activiteiten mee onderneemt. De Redactie Commissie is daarom de perfecte combinatie tussen leerzame en gezellige activiteiten. 

Waarom zouden mensen voor de Redactie Commissie moeten solliciteren?

Thijs:
De Redactie Commissie brengt een leuke mix aan activiteiten met zich mee. Van vergaderen met de commissie over de koers van de Fiat Justitia tot gezellig samen een drankje doen. Daarnaast steek je veel op van het schrijven van artikelen. Je houdt het juridische landschap in de gaten doordat je bezig bent met nieuwe ontwikkelingen binnen de sector. Bovendien ontwikkel je je schrijfstijl. Niet vaak heb je de mogelijkheid om teksten te schrijven over onderwerpen die jou interesseren. Daarnaast worden jouw artikelen voorzien van feedback, waardoor het schrijven van stukken ook steeds makkelijker wordt.  Als er iets is wat juristen, waar ze ook werken, gaan doen, is het teksten schrijven. De Redactie Commissie is daarom de perfecte gelegenheid om je alvast voor te bereiden op de toekomst en te ontwikkelen in het schrijven van stukken. Uiteraard kan dit ook tijdens je opleiding al behulpzaam zijn bij de JAV-vakken. Al met al heeft de Redactie Commissie alles; van oefening voor de toekomst tot gezelligheid in de groep. 

Het laatste artikel van dit jaar…Wij hopen u hierbij een kleine inkijk te hebben gegeven in een jaar als redactielid. En als wij u interesse hebben kunnen wekken, zien wij u graag terug bij de commissiesollicitaties!