​​De gids voor eerstejaars: Hoe overleef je je eerste weken als rechtenstudent

​​De gids voor eerstejaars: Hoe overleef je je eerste weken als rechtenstudent

Colleges, borrels en feestjes; Hoe vind je een goede balans tussen het studieleven en het studentenleven?

De vakanties zijn voorbij, de dagen worden korter en het nieuwe schooljaar gaat weer beginnen. Of je nu van de middelbare school afkomt, een tussenjaar hebt genomen of aan een nieuwe studie gaat beginnen, de eerste paar weken zijn altijd spannend en er komt veel op je af. Verenigingen hebben allemaal borrels en activiteiten, je wil alle koffieplekjes afgaan en vergeet niet dat er natuurlijk ook nog gestudeerd moet worden. In de eerste weken komen er veel nieuwe indrukken op een student af, maar hoe ga je daar eigenlijk het beste mee om?

Het studieleven

In het begin van je studie is het vaak nog even zoeken naar alles. Waar staat de stof? Wat waren ook alweer de regels rondom afwezigheid? Waar heb ik les? Het zijn kleine dingen die onbewust stress kunnen veroorzaken. Ga eens rondkijken op Canvas, neem de syllabus goed door en loop een rondje over de campus om bekend te worden met de gebouwen en lokalen. 

Ook kan het handig zijn om alvast een beetje door je wettenbundels te bladeren. De dikke wettenbundels kunnen er heftig uitzien als je nog niet weet hoe ze werken. Probeer tijdens je zelfstudie alvast de artikelen op te zoeken om zo bekend te raken met de verschillende delen van de bundels. Wettenbundels lijken heel ingewikkeld, maar zodra je weet hoe ze werken, is het je beste spiekbriefje tijdens een tentamen. 

Wanneer het dan eindelijk tijd is om daadwerkelijk te gaan studeren, is een prettige leeromgeving ook van belang. Vind je thuis studeren in je kamer fijn of zit je liever in een studieruimte op de universiteit, zoals de Universiteitsbibliotheek of de Sanders Law Library? Probeer het uit, vind jouw ideale leeromgeving waar je lekker kan studeren zonder te veel afgeleid te worden.

Verder kan je door alle drukte soms iets vergeten. Om onnodig veel stress te voorkomen over wat je ook alweer allemaal moest doen in een week en hoeveel tijd je voor alles nodig hebt, kan een planning maken of agenda bijhouden goed werken. Ben je iemand die graag 2 uur achter elkaar leert of ben je meer van kort intensief studeren met iedere keer korte pauzes? Probeer erachter te komen wat voor jou werkt. Als je eenmaal een planning hebt gemaakt, probeer je er dan wel aan te houden. Aan je planning houden zorgt ervoor dat je precies weet wat voor jou werkt, maar vergeet niet om ook pauzes in te plannen.

Het studentenleven

Het studentenleven bestaat natuurlijk niet uit alleen maar studeren, er zijn ook heel veel mogelijkheden voor sociale activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld bij een vereniging. Elke vereniging heeft zijn voor en nadelen. Een studentenvereniging kan soms iets meer tijd in beslag nemen dan een sport- of studievereniging, dus kijk wat het beste bij jou past. 

Bij een studievereniging ligt de focus vooral op de studie die je volgt, waardoor dit makkelijker te combineren valt met je studieleven. Er zijn binnen een studievereniging geen verplichtingen, zodat je zelf goed kan plannen waar je wel en niet naar toe gaat. Daarnaast heeft een studievereniging niet alleen formele, maar ook informele activiteiten. Er worden namelijk activiteiten georganiseerd om je medestudenten te leren kennen, zoals borrels. Heb je echter geen tijd door tentamens of deadlines, sla dan een borrel of een feestje over. Hoe moeilijk het ook kan zijn om nee te zeggen tegen sociale activiteiten, is het goed om te weten dat er nog genoeg momenten komen om leuke dingen te doen. Er zitten maar 24 uren in een dag, probeer daar geen 48 van te maken.

Ben je echter iemand die niet van borrels en feestjes houdt, probeer dan andere activiteiten bij te wonen. Je kan bijvoorbeeld bij een sportvereniging natuurlijk alleen maar naar de trainingen gaan en bij een studievereniging ervoor kiezen om alleen de formele activiteiten bij te wonen. Het is vaak erg fijn om meer medestudenten te leren kennen op deze manier. Je kunt eventueel dan samen studeren of elkaar vragen stellen over de stof als je het even niet begrijpt.

Al met al komt er veel op je af in de eerste weken. Het ene moment zal het misschien tegenvallen en niet zijn wat je had verwacht, maar het andere moment kan het allemaal meevallen en besef je weer waarom je voor deze studie hebt gekozen. Een balans vinden tussen het leuke en het serieuze deel van studeren is even zoeken in het begin. Je studententijd zal je altijd bijblijven, dus probeer vooral te genieten van alles wat er op je af komt.