ChatGPT: vriend of vijand?

ChatGPT: vriend of vijand?

Wat zijn de voor- en nadelen van ChatGPT en wat kan het betekenen voor de juridische wereld? 

De laatste jaren zijn er veel grote ontwikkelingen geweest in de wereld van de technologie, toch is ChatGPT wel een van de bekendste. ChatGPT is een chatbot op basis van kunstmatige intelligentie. Het programma werkt eigenlijk zoals elke andere chatbot: je stelt een vraag of geeft een opdracht en de bot geeft hier antwoord op. Het opvallende aan deze specifieke chatbot is dat ChatGPT vloeiend, bijna menselijk antwoord kan geven en uniek veel kennis heeft op een grote variatie aan onderwerpen. (1)  Hoewel dit voor studenten als ideaal wordt ervaren, is het niet altijd zo dat alles wat de chatbot zegt waar is. Wie heeft ChatGPT gemaakt en wat kan ChatGPT betekenen voor de juridische wereld? 

Wie heeft ChatGPT gemaakt? 

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een onderzoeks- en technologiebedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie. OpenAI is opgericht met een missie om kunstmatige intelligentie op een veilige en verantwoorde manier te ontwikkelen en de voordelen van kunstmatige intelligentie breed beschikbaar te maken voor de samenleving.

Het onderzoeksteam van OpenAI gebruikte geavanceerde machine learning-technieken en grote hoeveelheden gegevens om het ChatGPT-model te trainen. Het model is voortgekomen uit eerdere versies zoals GPT-2 en GPT-3, en wordt voortdurend verbeterd en aangepast om de gespreksvaardigheden en prestaties te optimaliseren.

OpenAI heeft als doel de interactie tussen mens en kunstmatige intelligentie naar een hoger niveau te tillen met ChatGPT, waardoor natuurlijke en betekenisvolle gesprekken mogelijk worden. Het doel is om hulpmiddelen voor kunstmatige intelligentie te creëren die waardevolle ondersteuning bieden op verschillende gebieden, zoals klantenservice, virtuele assistentie en meer. (2)

Betrouwbaarheid van ChatGPT

Ondanks dat er veel voordelen zijn aan het gebruiken van ChatGPT kleven er ook nadelen en gevaren aan het gebruik vast. Ten eerste was er bij de opkomst van ChatGPT de vraag of er wel goed volgens de richtlijnen om werd gegaan met onze gegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in juni 2023 een brief naar OpenAi gestuurd, om informatie te vragen over de manier waarop zeer gevoelige data zoals persoonsgegevens gebruikt werden. Hier is geen duidelijk antwoord op gekomen. (3) Ook de betrouwbaarheid van de antwoorden van ChatGPT worden vaak in twijfel getrokken. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de Amerikaanse advocaat die eind mei 2023 een zaak had opgebouwd met behulp van ChatGPT maar later bleek dat de chatbot complete onzin had geantwoord. (4) De advocaat had de chatbot gevraagd vergelijkbare zaken te vinden om zijn zaak meer kracht bij te zetten. De advocaat had nog voor de zekerheid de AI gevraagd of het wel de waarheid sprak, waarin de bot dit bevestigde en aangaf dat de zaken terug te vinden waren in de Amerikaanse archieven. Na later onderzoek van de rechtbank bleken de zaken niet te bestaan en heeft de advocaat spijt betuigd dat hij zelf niet zijn “eigen research” heeft gedaan. (5) Hoe zou het zijn met de kennis van de chatbot van de Nederlandse juridische sector? Niels Bergers schreef een artikel voor het blog van de Sdu en deed hiervoor zijn eigen ChatGPT-testwerk. Hij vroeg om een samenvatting van het Hollende kleurling-arrest en kreeg vervolgens een samenvatting van een gelijknamig boek van de schrijfster Pauline Smith. (5) Dit is een goed voorbeeld van een van de voordelen van ChatGPT: de unieke hoeveelheid kennis die de chatbot heeft, is ook gelijk een nadeel: ChatGPT kan ongeveer alles wat op het internet staat vinden en dus ook het verkeerde. 

Hieruit valt te concluderen dat het gebruik van ChatGPT niet zonder enig risico is. Zeker in de juridische sector is het opvragen van relevante documenten of het samenvatten van arresten door AI nog niet echt aan te raden. Wel kan ChatGPT toch van waarde zijn voor veel studenten. Het kan helpen om inspiratie op te doen voor opdrachten of om feedback te vragen op je al geschreven stuk. Zolang je niet volledig vertrouwt op ChatGPT en altijd zelf nog met een scherp oog naar je stuk kijkt dan kan het af en toe gebruiken van ChatGPT geen kwaad.

Bronnen

  1. V. Scharwächter, ‘Wat is ChatGPT? | Alles wat je moet weten’, Schribbr.nl 11 mei 2023.

  2. ‘Wat is ChatGPT?’, Androidworld.nl.

  3. ‘Privacywaakhond vraagt opheldering bij maker ChatGPT over omgang met data’, NOS 7 juni 2023.

  4. N. Bergers, ‘ChatGPT: wat kan dat betekenen voor juridische zoekmachines?’, SDU 18 april 2023.