Joran van der Sloot: Achttien jaar later

Joran van der Sloot: Achttien jaar later

Een overzicht van de huidige stand van zaken na de nieuwe ontwikkeling in de zaak Natalee Holloway

Joran van der Sloot is één van de meest besproken criminelen in Nederland. Een (valse) bekentenis hier, een gevangenisstraf daar. In de loop der jaren zijn er meerdere nieuwsartikelen, tv-programma’s en interviews geweest met als hoofdonderwerp: Joran van der Sloot. Het is inmiddels achttien jaar later sinds hij voor het eerst in de media verscheen. Nu er een recente ontwikkeling heeft plaatsgevonden in de zaak Natalee Holloway, rijst de vraag wat de stand van zaken nu is in het rechtsproces van Joran van der Sloot.

Chronologische weergave van de feiten

Het verhaal van Joran van der Sloot begint in 2005. Natalee Holloway verdween op 30 mei 2005 na een avondje uit tijdens haar vakantie op Aruba. Holloway werd voor het laatst gezien met Van der Sloot, die destijds op Aruba woonde. Van der Sloot wordt verdacht van haar vermissing. Nadat Holloway in 2012 door een rechter dood was verklaard, werd Van der Sloot ook verdacht van moord. Er is geen onomstotelijk bewijs voor deze strafbare feiten gevonden.(1) Op 30 mei 2010 is de Peruaanse Stephany Flores vermoord. Voor deze moord is Van der Sloot in 2010 opgepakt en in 2012 in Lima veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf.(2) In 2010 is Van der Sloot aangeklaagd in Alabama voor fraude en afpersing.(3) Hij beloofde in ruil voor 250.000 dollar de familie van Holloway naar de plek te brengen waar haar lichaam zou liggen. Nadat Beth Holloway (Natalee’s moeder) hem 25.000 dollar had betaald, nam hij de familie mee naar een plek waar hij wist dat Natalee niet gevonden zou worden.(4) In januari 2023 is Van der Sloot ook nog veroordeeld voor achttien jaar extra celstraf vanwege drugssmokkel in de gevangenis waarin hij verblijft.(5)

Recente ontwikkeling in de zaak Natalee Holloway

In oktober heeft een ontwikkeling plaatsgevonden in de zaak Holloway. Van der Sloot heeft bekend dat hij Natalee Holloway om het leven heeft gebracht. Dit heeft hij toegegeven tijdens een rechtszaak die tegen hem liep in de staat Alabama in Amerika. Dit betrof de rechtszaak omtrent het afpersen van Beth Holloway. Deze bekentenis maakte deel uit van een deal met de Amerikaanse justitie. Van der Sloot zou alles moeten bekennen over de vermissing van Holloway en de afpersing. In ruil voor deze bekentenis zou hij een forse strafvermindering krijgen. Die strafvermindering heeft hij ook gekregen naar aanleiding van zijn bekentenis. Van der Sloot heeft een gevangenisstraf van twintig jaar opgelegd gekregen en die mag hij ook nog uitzitten terwijl hij zijn gevangenisstraf in Peru uitzit.(6)

Veramerikanisering van de Nederlandse strafrechtelijke procedure

Het sluiten van deals met justitie in strafrechtelijke procedures is in Amerika gebruikelijk. Volgens strafrechtadvocaten vinden zulke deals met justitie ook steeds vaker plaats in Nederland.(7) Zeker het aantal deals, waarbij de verdachte een lagere straf krijgt, is dit jaar enorm gestegen.(8) Dit komt voort uit het feit dat er niet genoeg middelen en personeel zijn om in elke zaak uitgebreid onderzoek te verrichten.(7) Dit zorgt er wel voor dat iemand die onschuldig is, een deal kan sluiten en een verklaring kan afleggen, omdat het de enige uitweg lijkt. Hieruit zouden rechterlijke dwalingen kunnen ontstaan als later blijkt dat deze bekentenis onjuist is, terwijl de bekentenis heeft geleid tot een bepaalde (onterechte) straf. De veramerikanisering van het proces in Nederland kan dus gunstig zijn om het capaciteitsgebrek in het Nederlandse rechtssysteem tegen te gaan, maar roept ook ethische vragen op wat betreft de rechtvaardigheid van het strafproces.

Verjaring van het strafbare feit

Hoewel Van der Sloot voor de afpersing in Amerika berecht is, krijgt hij voor het om het leven brengen van Holloway geen straf in Amerika. Het doden van Holloway heeft plaatsgevonden op Aruba. Daarom heeft Amerika geen juridische mogelijkheden om Van der Sloot te berechten.(9) Het Openbaar Ministerie van Aruba overweegt wel om Van der Sloot alsnog te vervolgen. Op Aruba geldt echter een verjaringstermijn van twaalf jaar voor doodslag. De verdwijning van Natalee Holloway is al achttien jaar geleden. Voor moord geldt geen verjaringstermijn. Of er sprake was van moord of doodslag en of deze zaak ondanks de verjaring nog heropend kan worden, moet nog blijken uit de Amerikaanse rechtbankdocumenten.(10)

Conclusie

Van der Sloot is nu dus eindelijk voor al zijn gepleegde strafbare feiten berecht op het doden van Natalee Holloway na. Ondanks zijn afgelegde bekentenis dat hij Holloway om het leven heeft gebracht, is het nog maar de vraag of hij voor dit feit ooit nog een straf zal uitzitten. Tot de tijd dat daar een antwoord op is gevonden, zal hij nog vastzitten in een gevangenis in Peru.

Bronnen

1. ‘Joran van der Sloot heeft bekend: is dit het einde van de zaak-Holloway?’, nu.nl, 18 oktober 2023.

2. ‘Joran van der Sloot veroordeeld tot nog eens 18 jaar cel voor drugssmokkel in gevangenis’, parool.nl, 10 januari 2023.

3. ‘Joran van der Sloot veroordeeld voor afpersen ouders Holloway: ‘Ben blij dat ik nu weet dat hij Natalee gedood heeft’’, ad.nl, 18 oktober 2023.

4. ‘Peru levert Joran van der Sloot tijdelijk uit aan VS wegens vermeende afpersing familie Holloway’, volkskrant.nl, 11 mei 2023.

5. ‘Joran van der Sloot krijgt er nog eens 18 jaar cel bij voor drugssmokkel’, rtlnieuws.nl, 10 januari 2023.

6. ‘Joran van der Sloot terug naar Peru na bekentenis over Natalee Holloway in VS’, nos.nl, 30 oktober 2023.

7. ‘Misdaad bekennen in ruil voor strafvermindering: zo zit het in Nederland’, rtlnieuws.nl, 4 november 2023.

8. ‘Steeds meer kortere straffen door deals in rechtbank’, parool.nl, 3 april 2023.

9. ‘Joran bekent: Natalee Holloway vermoord op strand’, telegraaf.nl, 18 oktober 2023.

10. ‘Aruba overweegt vervolging Joran van der Sloot na moordbekentenis’, nos.nl, 20 oktober 2023.