De rol van een Voorzitter

De rol van een Voorzitter

Voorzitter Amir al Hasnawy over zijn rol als Voorzitter van het 61e bestuur der JFR

Bij een bestuursjaar komt veel kijken. Amir al Hasnawy is de Voorzitter van het 61e bestuur der Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR). Hij vertelt ons over zijn ervaringen als Voorzitter en wat er vooraf ging aan zijn bestuursjaar. 

Hoe kwam je er achter dat je een bestuursjaar wilde gaan doen?

‘’Vorig jaar zag ik hoe leuk het 60e bestuur het met elkaar had tijdens de activiteiten en ik zag hoe uniek hun band eigenlijk was. Toen ben ik mij gaan verdiepen in een bestuursjaar. Ik kwam er achter dat je er veel aan hebt op persoonlijk gebied en dat het zelfs je carrière ten goede kan komen. Je ontmoet namelijk heel veel mensen die al in het vakgebied werken waar jij naartoe wilt. Zo maak je veel connecties die je later kunnen helpen met het vinden van een baan.’’

Welke kwaliteiten moet je hebben om bestuurslid te worden?

‘’Het helpt als je al enigszins sociaal vaardig bent, maar dat kan je ook tijdens het bestuursjaar leren. Het paste dus al wel een beetje bij mij. Iedereen heeft de kwaliteiten voor een bestuursjaar, alleen het zal de ene net wat meer liggen dan de ander. Ik denk wel dat als je aan een bestuursjaar zit te denken, het altijd goed is om te solliciteren. Iedere Voorzitter is weer anders en er horen dus ook geen specifieke karaktereigenschappen bij de functie. Het verschilt ook per groep wat voor eigenschappen voor een Voorzitter van belang zijn. Ik deel veel eigenschappen met mijn voorganger Joshua, we kunnen namelijk allebei goed omgaan met stress en zijn altijd wel in voor een lolletje. Natuurlijk moet je ook serieus zijn op de momenten dat dat nodig is. De kwaliteiten van een Voorzitter zijn dus echt afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Echt een antwoord van een rechten student.’’

‘’De kwaliteiten van een Voorzitter zijn dus echt afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Echt een antwoord van een rechten student.’’

 

Hoe ziet een dag als Voorzitter eruit?

‘’De Voorzitter houdt zich met veel verschillende dingen bezig. Misschien niet de drukste functie, maar het takenpakket is wel erg breed. Je moet namelijk over alles wat er gebeurt bij de JFR op de hoogte zijn als Voorzitter. Om dat te organiseren begin ik de dag met het maken van een to-do-lijstje voor mijn taken van die dag. De taken kunnen gaan over de disputen, werkgroepen of overleggen met adviesorganen. Het zijn vaak wel taken die zien op het grotere geheel en de lange termijn, zoals de vormgeving van een Algemene Ledenvergadering (ALV). Iedere dag is dus anders, maar je bent wel vaak bezig met meetings.’’

Hoe word je Voorzitter?

‘’Interesse in een bestuursjaar begint bij veel leden al aan het begin van het collegejaar, daarom dat we al vroeg beginnen met bestuursinteressemomenten. Het bestuursinteressemoment van vorige maand was vooral heel algemeen en om je te oriënteren. Vanaf het nieuwe jaar worden de bestuursinteressemomenten wat diepgaander en de interesse wat concreter. Vervolgens openen in maart dan al de sollicitaties. Je solliciteert in principe voor twee voorkeursfuncties. Daarna volgen er twee rondes. De eerste ronde is een gesprek over je voorkeursfuncties en is ook wat laagdrempeliger.”

‘’Aan de hand van de eerste ronde kan je worden uitgenodigd voor de tweede. Je krijgt dan een opdracht toegestuurd die je moet maken en zo kijkt het bestuur welke functie bij jou past. In de tweede en laatste ronde vindt er een gesprek plaats met het hele bestuur en één van de leden van de Beleidsadvies Commissie.”

Hoe reageerden vrienden en familie?

‘’Mijn vrienden reageerden heel positief en zeiden dat het echt iets voor mij is. Ze waren erg enthousiast en hadden er vertrouwen in dat het iets moois zou worden. Mijn ouders wisten niet zo goed wat het was, omdat ze niet in Nederland zijn opgegroeid en daarom niet zo bekend waren met studieverenigingen. Ik heb ze dus echt moeten uitleggen wat een bestuursjaar inhield. Als traditionele ouders waren ze wat huiverig over het feit dat ik minder zou focussen op mijn studie. Toen ik ze uitlegde dat het goed was op persoonlijk vlak en voor mijn carrière, werden ze ook enthousiast. Ze vonden het toen juist een goede investering. Als ik ze nu vertel over de dingen die ik doe als Voorzitter, reageren ze juist heel positief.‘’

Je volgt nog wel een paar vakken naast een fulltime bestuursjaar. Hoe gaat dat?

‘’Ik heb er vorig jaar voor gekozen om niet meteen mijn derde jaar af te ronden en stage te lopen of relevante werkervaring op te doen. Toen kwam halverwege het idee om een bestuursjaar te doen op mijn pad. Ik moest ervoor kiezen om tijdens het bestuursjaar nog de vakken te volgen of dat volgend jaar te doen. Ik heb ervoor gekozen om ze dit jaar al te volgen, omdat het er maar drie zijn. Als ik het goed plan, denk ik dat het wel gaat lukken. Ik ben er zelf optimistisch over, maar als je de mogelijkheid hebt om een tussenjaar te nemen raad ik dat wel aan.’’

Waar kijk je het meest naar uit?

‘’Ik kijk het meest uit naar de skireis. Ik ben zelf geen skifanaat, maar vond het vorig jaar wel heel leuk. Het lijkt me leuk om een mooie reis te kunnen neerzetten en daar als bestuur te zijn. Ik kijk ook heel erg uit naar de Ouderejaarsreis, omdat dat voor mij de reden was om te solliciteren voor een bestuursjaar. Je maakt er echt hele vette dingen mee.’’

‘’Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik kijk ook uit naar de voldoening aan het einde van het jaar. Dus dat we kunnen terugkijken op een geslaagd jaar.’’

Wat vind je het minst leuke er aan?

‘’Het kan soms best hectisch zijn, omdat je veel verschillende taken hebt binnen je functie. Ik heb er zelf niet veel last van, maar af en toe moet ik even goed kijken wat de prioriteit heeft en dat kan lastig zijn. Er is dus veel drukte, maar ik zal dat niet eens een nadeel noemen omdat je er heel veel van leert. Voor sommigen zou dat misschien een nadeel kunnen zijn, maar ikzelf ervaar dat niet zo. Je hebt het namelijk druk met 'leuke' dingen en dat helpt enorm.” 

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt gedaan?

‘’Het leukste moment vond ik de wisselweek. Ik mag er niet veel over vertellen, dus het blijft een beetje mysterieus. Ik mag wel zeggen dat we in die week een hechte band vormden als bestuur. Van tevoren dacht ik dat de wisselweek echt heel iets anders was dan dat het uiteindelijk bleek te zijn.’’

Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd?

‘’Ik heb geleerd dat iedereen zijn eigen manieren heeft. Tijdens werk moet je je per persoon net wat anders opstellen. Iedereen is uniek en reageert overal anders op. Het is belangrijk om je als Voorzitter aan te passen op de manieren van anderen. Ik hoop hier nog beter in te worden en zo een goede aanvulling te zijn voor de andere bestuursleden.‘’