Hoger beroep in Mallorcazaak

Hoger beroep in Mallorcazaak

‘’Nederlander (27) overleden na mishandeling op Mallorca.’’ Dit is hoe de krantenkoppen luidden op 19 juli 2021. De 27-jarige Carlo was het Nederlandse slachtoffer dat op woensdagnacht in Playa de Palma tegen zijn hoofd werd geschopt met dodelijke afloop. De verdachten werden ook wel “de kopschoppers” genoemd. De verdachten in deze omstreden zaak zijn in 2022 in hoger beroep gegaan. Wat is nu de stand van zaken en wat is er sinds juli 2021 allemaal gebeurd?

Woensdagnacht

De Nederlandse vriendengroep, die eerder die avond al een ander gevecht had veroorzaakt in een nachtclub, liep woensdagnacht over de boulevard op zoek naar ruzie. Carlo en zijn vrienden waren de ongelukkige ontvangers hiervan. Een ooggetuige zag hoe een jongen werd vastgehouden door twee mannen, harde klappen kreeg, daarna op de grond lag en vervolgens schoppen kreeg in zijn gezicht.(1) Na de beruchte nacht wisten alle verdachten, op één na, een vlucht terug te pakken naar Nederland. De achterblijver, een 18-jarige Nederlander, werd opgepakt door de Spaanse politie.(2) Hij werd daarna onder voorwaarden weer vrijgelaten. 

Arrestaties

De Spaanse politie voerde eerst zelf onderzoek uit en vaardigde een internationaal arrestatiebevel uit tegen de verdachten. Op 27 juli 2021 nam Nederland het onderzoek over, op besluit van de Spaanse onderzoeksrechter. Het was toen nog niet duidelijk welke personen als verdachten worden gezien.(3) Op 4 augustus 2021 werd de eerste verdachte aangehouden. Kort daarna volgden nog meer arrestaties, wat uiteindelijk leidde tot negen verdachten in de zaak. 

Rechtszaak

In de rechtszaak tegen de verdachten, die op 18 november 2022 zijn veroordeeld, speelde niet enkel de dood van Carlo mee. Zeven verdachten werden veroordeeld voor geweld bij de Bierexpress, de zaak waar het geweld tegen de vriendengroep van Carlo plaatsvond. De rechtbank concludeerde dat er sprake was geweest van zinloos en extreem uitgaansgeweld met fatale gevolgen. Ze waren naast het geweld bij de bierexpress ook betrokken bij geweld bij de Zaak en de Level. Sanil B is als enige veroordeeld wegens doodslag. De andere verdachten zeggen Carlo niet geschopt te hebben en niet gezien te hebben wie Carlo raakte. Hoewel uit het dossier blijkt dat er meerdere jongens om Carlo heen stonden en hem vuistslagen hebben gegeven, tezamen met trappen tegen het bovenlichaam en hoofd, is er enkel bewijs tegen Sanil B. Een getuigenverklaring en gevonden DNA van Carlo op een schoen van Sanil B. is voldoende om hem uiteindelijk te veroordelen tot 7 jaar gevangenisstraf. De andere verdachten, op één verdachte na die is vrijgesproken, zijn variërend van 30 tot 12 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Eén verdachte is voor 150 uur taakstraf veroordeeld.(4)

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep gegaan, met eisen van gevangenisstraffen van 10 jaar, 24 maanden, 18 maanden en taakstraffen tegen zeven verdachten. De advocaat-generaal heeft het volgende over de zaak gezegd: ‘’Verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan zinloos en excessief uitgaansgeweld. Zonder enige rechtvaardiging hebben zij in gezamenlijkheid geweld gepleegd tegen twee groepen vrienden, met letsel en zelfs fataal letsel tot gevolg. Van de aan verdachten op te leggen straf moet een duidelijk signaal uitgaan, niet alleen naar de verdachten, maar ook naar de samenleving.’’(5) Tevens hoopt het OM dat de verdachten eindelijk antwoord zullen geven op de vraag wat er exact gebeurd is met Carlo. 

Het OM is niet de enige die in hoger beroep gaat. Zeven verdachten, waaronder Sanil B., zijn zelf ook in hoger beroep gegaan. Zij vinden hun straf te hoog en willen geen gevangenisstraf.(6) Sanil B. kan zich daarnaast niet vinden in het bewijsmateriaal en hoopt dat het Gerechtshof het bewijsmateriaal uitsluit.(7)

Conclusie

De inhoudelijke behandeling is afgerond en 18 maart 2024 spreekt het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich uit over de zaak. Of de verdachten ooit zullen toegeven wie er betrokken was bij de dood van Carlo en wat er allemaal daadwerkelijk gebeurd is, is nog maar de vraag.

Bronnen

 1. ’Ooggetuige fatale mishandeling Mallorca: 'Hij werd uit het niets neergeslagen', rtlnieuw.nl, 24 augstus 2021.
 2. ’Nederlander (27) overleden na mishandeling op Mallorca’, rtlnieuws.nl, 19 juli 2021.
 3. ’Spanje vraagt Nederland om onderzoek fatale mishandeling Mallorca over te nemen’, rtlnieuws.nl, 27 juli 2021.
 4. Rechtbank Midden-Nederland 18 november 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:4615
  Rechtbank Midden-Nederland 18 november 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:4616
  Rechtbank Midden-Nederland 18 november 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:4617
  Rechtbank Midden-Nederland 18 november 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:4618
  Rechtbank Midden-Nederland 18 november 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:4619
  Rechtbank Midden-Nederland 18 november 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:4620
  Rechtbank Midden-Nederland 18 november 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:4621
  Rechtbank Midden-Nederland 18 november 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:4622
  Rechtbank Midden-Nederland 18 november 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:4623
 5. ’OM eist in hoger beroep tot 10 jaar gevangenisstraf voor dodelijk uitgaansgeweld Mallorca’, OM.nl, 13 december 2021.
 6. ’Mallorcazaak: vier verdachten voorlopig vrij, hoofdverdachte Sanil B. niet’, rtlnieuws.nl, 24 april 2023.
 7. ’Sanil B. in hoger beroep tegen 7 jaar cel voor doodschoppen Carlo Heuvelman’, AD.nl, 21 november 2022.